Honnan jön a Vanília?

07
Jul

Nyár van, igazi hőség. Nem is csoda, ha a forróságban elcsábolunk egy enyhülést igérő fagyizó láttán. Vajon azt tudjátok, hogy pontosan honnan is jön az egyik alap fagylaltunk ízét adó vanília?

1841-ben Réunion szigetén egy alig 12 éves rabszolgafiú- Edmond Albius- dolgozta ki a vanília nagyüzemi termesztésének módszerét, ami így mára elterjedt az egész világon. Volt azonban olyan időszak, amikor rendkívüli keresettsége nyomán drága hiánycikként tartották számon.

Az azóta eltelt közel 200 év során Réunion, Madagaszkár és a Comore-szigetek szimbólumává vált a fűszernövény, amelynek betakarítását te is nyomon követheted a szigeteken lévő ültetvények meglátogatásával. A vékony jellegzetes aromájú ágacskát főként Európába exportálják, hogy aztán a számunkra elképzelhető legjobb módon egy ügyes cukrász mester kezei alatt megszülessen a vanília fagyi,  édes feloldozást hozva Neked a nyári kánikulában. 

Kapcsolat