A Bibliát népszerűsítő vidámpark épül Amerikában

04
Jun

Disneyland stílusú, bibliai témájú élménypark épül Kentucky államban, a híres-hírhedt Teremtés Múzeuma kezdeményezés folytatásaként. Akárcsak a múzeum, a vidámpark fő üzenete is az lesz a fiatalok és gyerekek felé, hogy mindent, amit a Biblia ír, szó szerint kell értelmezni, különös tekintettel a teremtésre, és az Ószövetség történeteire.

A park vezető tervezője, Patrick Marsh elmondta, hogy céljuk annak illusztrálása, hogy a bibliai történetek mennyire realisztikusak, és hogy az egész nem csak legendák és példamesék gyűjteménye, hanem valós történelem. Patrick March szerint haladóbb keresztény irányzatok hajlamosak metaforaként interpretálni a bibliai történeteket, és a szó szerinti események helyett csak a mögöttes üzenetekre figyelni bennük, ezért tartja fontosnak az élménypark üzenetét. A realisztikus ábárzolás jegyében felépül egy életnagyságú, 150 méteres, fából készült Noé bárkája is.

A bárka megépítésekor egyébként több komoly problémával is szembe kell nézniük a tervezőknek. Mivel hiteles másolatot ígérnek, és azt, hogy bemutatják, mennyire valós a bibliai történet, az olyan gyakorlatias kérdésekre is meg kell felelniük, hogy pontosan hogyan fértek el vagy mit ettek az állatok a bárkán. Már az sem egyértelmű, hogy miből kéne összeácsolni a hajót, a Biblia csak annyit ír, góferfából készült, de hogy ez egy ciprusfajta korabeli neve vagy a fakitermelés és feldolgozás módjára utal, arról máig vitáznak a teológusok.

A további attrakciók között szerepel egy vízi hullámsavút, ami az Egyiptomot érő tíz csapást eleveníti fel, és a végén maga Mózes választja ketté benne a Vörös-tengert; illetve Bábel tornya, egy 30 méter magas épület, amiben a nyelvek összezavarásának történetét egy 500 fős teremben, speciális effektekkel megtűzdelt mozielőadásban ismerhetik meg a látogatók.

Forrás: www.index.hu

Kapcsolat