A falu, ahol a semmit árulják

12
Mar

210 ezer forintért kibérelhető egy alig negyven lakosú Veszprém megyei falu, Megyer – olvasható a hirdetés az egyik apróhirdetési portálon. Bő egy hónap alatt kétszáznyolcvan bérlőjelöltjük lett.

210 ezer forintért kibérelhető egy alig negyven lakosú Veszprém megyei falu, Megyer – olvasható a hirdetés az egyik apróhirdetési portálon. A különös akcióval a „dunántúli Hollókőként” szeretné turisztikailag pozícionálni a települést Pajer Kristóf polgármester. Bő egy hónap alatt kétszáznyolcvan bérlőjelöltjük lett. 

Január végén jelent meg a Jófogáson az apróhirdetés, amelyben a Vas és Veszprém megye határán fekvő Megyer falut kínálták bérlésre naponta 210 ezer forintért. A meghökkentő ajánlat napokon belül bejárta az internetet, a legfontosabb vidéki és országos hírportáloktól kezdve a brit Guardian és az amerikai ABC News portálján át a The New Zealand Heraldig világhírű külföldi oldalak számoltak be a hírről, de mint Pajer Kristóf polgármestertől megtudtuk, már a New York Times európai tudósítója is bejelentkezett hozzájuk egy tudósításra.

A bérlés a hirdetés szerint 7 felújított és berendezett falusi házra szól, illetve része a kultúrház, a pajta, extra szolgáltatásként pedig címzetes alpolgármesterként a falu közügyeibe is beleszólhat az alkalmi bérlő, így például utcákat és épületeket nevezhet át.

A kampány ötletgazdája, Pajer Kristóf, lapunknak elmondta: a falu kiadásának ötlete nem egy friss történet, már korábban megszületett benne. Pajer az MNO-nak azt nyilatkozta, hogy nagyon zavarta a kontraszt a nyugat-európai és a magyar falusi turizmus fejlettsége között, ezért követte az Ausztriában jellemző rent a village modellt. „Láttuk azt, hogy ha külön-külön próbáljuk kiadni a házakat, annak sok értelme nincsen, ezért körülbelül két évet dolgoztunk azon, hogy az összes vendégházat összevonjuk egy irányítás alá, az önkormányzat teljes infrastruktúráját is betoljuk mellé, és így egy önálló turisztikai terméket hozzunk létre” – fogalmazott lapunknak Pajer. A városvezető arról is beszélt, hogy eredetileg a rent a village modell társulásába szerettek volna ők is partnerként becsatlakozni, ám Megyer nem tudott az osztrák falvakban jellemző és a belépéshez szükséges 200-300 főt befogadni, így az együttműködés meghiúsult. Azóta viszont a falunak sikerült társulni a néhány kilométerre lévő sümegi Hotel Kapitánnyal, így már a rent a village modell előírásainak is megfelelnek.

A hirdetésben szereplő alpolgármesterség és az utcák átnevezésének mikéntjére is rákérdeztünk Pajer Kristófnál. „Megyer mindenkori polgármestere jogosult arra, hogy külsős alpolgármestert nevezzen ki, amely egy sima dedikálási folyamat révén megtörténik. Lehetőségünk van arra is, hogy a bérlő társaság szerinti irányelveknek megfelelően elnevezzük az utcákat. Amikor a bérlők elhagyják Megyert, megfogják a kis utcatábláikat és emlékként magukkal vihetik” – magyarázta az extra szolgáltatások menetét a polgármester.
Pajer arról is beszélt, hogy a helyieket meglepte a hirtelen jött ismertség, de már korábban is volt szó a médiában Megyerről egyrészt a Megyeri híd elnevezése kapcsán, másrészt a település közelében rendszeresen megrendezett Megyer Camp rockfesztivál miatt.

A dunántúli Hollókő

Megyer maroknyi lakosával a vidéki falvak közt nincs egyedül, számos kistelepülést fenyeget ugyanis az elnéptelenedés a nagyvárosoktól távolabb fekvő helyeken. Pajer Kristóf azonban nem tart attól, hogy a speciális hirdetés csak időlegesen jelent megoldást az elvándorlás ellen. Szerinte egy településnek meg kell találnia a hozzá illő és világos turisztikai pozíciót, és így tud hosszú távon vonzó marad. Ilyen szempontból Megyer mintaképének Hollókőt tekinti a polgármester. „Hollókő szerintem egy olyan település, amelynek van egy kirakat része, és amellett van egy élhető része. Megyernek ugyanezt az egyensúlyt kell megtalálnia. Nagyjából ugyanazt nyújtja Megyer a Dunántúlon, mint Hollókő Észak-Magyarországon” – fogalmazott Pajer.

A városvezető elmondta, hogy folyamatos fejlesztésekben gondolkodnak, céljuk egy még rendezettebb falukép, még rendezettebb infrastruktúra kialakítása, illetve még profibb kiszolgálás a vendégek felé. A jelenlegi hét vendégházuk mellett ősszel nyitnak meg egy nyolcadik szállásépületet.

A faluban végezhető tevékenységek kapcsán elmondta Pajer, hogy Megyer sokkal inkább a pihenéshez szükséges nyugalom feltételeit biztosítja. „Amit a legjobban lehet űzni a faluban, az a semmittevés. Mi a semmit áruljuk. Nálunk a csöndet, nyugalmat és a madárcsicsergést élvezhetik a vendégek” – fogalmazott a polgármester.

Megyer település egyébként tagja a Stílusos Vidéki Szállodák Szövetségnek, így vendégházai a Szövetség előírásainak megfelelnek. Tagja továbbá a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ), vendégházai 4 napraforgós minősítéssel rendelkeznek.

Kétszáznyolcvan bérlőjelölt már van

A január végi meghirdetés óta már 280 bérlőjelöltje akadt a Veszprém megyei Megyernek, amelyet napi 210 ezer forintér bárki kibérelhet – tájékoztatta a falu polgármestere az MTI-t.

Pajer Kristóf elmondta, hogy több mint háromszázan érdeklődtek a falubérlés iránt, amelyet a turizmus fellendítése céljából kezdtek - osztrák mintára - meghirdetni. Hozzátette: kétszáznyolcvanan már le is foglalták a falut, magyarokon kívül érkeznek Ausztráliából, Afrikából, Svédországból és az Amerikai Egyesült Államokból is tavasszal és nyáron.

A vendégek között akad, aki új, az ő nevét feltüntető utcanévtáblákat kért a településre ott tartózkodása idejére. Olyan is érkezik, aki örömmel él azzal a lehetőséggel, hogy néhány napig alpolgármesterként dolgozik majd – közölte a polgármester, hozzátéve: feladata az lesz, hogy amíg bérli a falut, addig minden a legnagyobb rendben menjen.

Megyer állandó lakosainak száma harminckilenc, hét vendégháza van, ezen kívül buszmegálló, lovak, csirkék és négy hektár termőföld – összegezte a polgármester, hozzátéve, hogy ő is budapesti lakos, onnan utazik hetente a faluba, amelynek a csendje, nyugalma és természetessége ragadta meg.

Forrás: turizmusonline.hu

Kapcsolat