A legszebb nemzeti parkok Európában

11
May

Túrázók, természetkedvelők, városból menekülni vágyók, figyelem! Ajánlunk néhány európai nemzeti parkot, ahová egyszer mindenképp érdemes elutazni.

A Guardian nemrég közölt egy összeállítást európai nemzeti parkokról, melyek a szerkesztők állítása szerint kevésbé ismertek, amolyan rejtett gyöngyszemek. (Kérdés persze, hogy miután több mint 29 ezren megosztották a cikket, mennyire maradnak valóban rejtettek ezek a természeti csodák...) A téma annyira népszerűnek bizonyult, hogy az olvasók által javasolt további úticélokból egy második cikkre is futotta. Az így összeállt húsz lenyűgöző nemzeti parkból szemezgetünk most mi is.

 

Triglav, Szlovénia

kep

Kép: www.flickr.com/photos/hyeenus/

Az ország egyetlen nemzeti parkja az osztrák és olasz határ találkozásához közel fekszik, és területén található a Bohinji-tó, ami önmagában is felér egy látványossággal. A nemzeti park azonban változatos tájainak köszönhetően a laza túrázástól a vadvizi evezésen át a síelésig sok lehetőséget rejt magában.

 

Sarek, Svédország

kep

A svédeknek jóval több nemzeti parjuk van, mint Szlovéniának, ezek közül a Sarekra mindenféle túlzás nélkül lehet mondani, hogy érintetlen vidék. Gleccserek, 2000 méteres magasságot közelítő hegycsúcsok és fennsíkok váltják egymást a területén, ahol a vadul burjánzó növényzet és a szeszélyes időjárás (meg a barnamedvék!) miatt csak profi túrázóknak ajánlott a barangolás.

 

Białowieżai Nemzeti Park, Lengyelország

kep

Kép: www.flickr.com/photos/42244964@N03/4663843601

A Lengyelországon és Fehéroroszországon átnyúló Białowieżai-erdő területén lévő parkban él szabadon a világ legtöbb bölénye. Nem kell megijedni, ettől még lehet ám túrázni, sőt a kijelölt helyekről meg is lehet figyelni az állatokat.

 

Plitvicei-tavak, Horvátország

kep

Ez a vidék itt Magyarországon talán már nem számít annyira rejtett gyöngyszemnek, hiszen igen kedvelt úticél, akár 1-2 napos kirándulásokra is. A sokszor egészen földöntúlinak tűnő tóvidék gyakorlatilag minden évszakban és időjárási körülmények között lélegzetelállító: tavak, vízesések, zöldellő hegyek - ráadásul mindez tényleg nincs messze tőlünk.

 

Monti Sibillini, Olaszország

kep

Kép: www.webshots.com

Az ország középső részén elterülő, a Monte Sibilla hegyet övező nemzeti park klasszikusan az a hely, ahová a város zaja elől menekülne az ember. A többnyire nyugis, virágmezőktől színes túraútvonalakat pont olyan olasz kis falvacskák tarkítják, amilyeneket akkor látunk a szemünk előtt, ha erősen arra gondolunk, hogy „olasz kis falvacskák”.

 

Vatnajökull Nemzeti Park, Izland

kep

Kép: www.flickr.com/photos/banzainetsurfer/7078500309

Izlandon csak három nemzeti park van, azok viszont le is fedik az ország legnagyobb részét. Az utóbbi időben igencsak felkapott desztinációnak számító csodaország többek közt gleccsereiről is híres, ezek közül az egyik legszebb a nemzeti park nevét is adó Vatnajökull, amin lehet kisebb-nagyobb túrákat tenni, vagy csak úgy bámulni bele a kristálytiszta jeges végtelenbe. A terület annyira nem evilági, hogy itt forgatták az Interstellar című film idegen bolygókon játszódó jeleneteit is.

 

A Guardian tízes listáját itt találjátok, az olvasók javaslatait pedig itt böngészhetitek.

 

Kapcsolat