A világ egyik legszebb tórendszere: Plitvicei-tavak

30
Nov

Aki legalább egy napra szakít időt erre a csodálatos területre, az biztosan nem fogja megbánni. A környékbeli hegyek túraútvonalai a túrázóknak, a tavak az élővilág és a természeti szerelmeseinek, míg az egész egyben a tartalmas kikapcsolódásra, nem utolsó sorban pedig a szépségre vágyók számára ideális választás.

Horvátország 7 Nemzeti Parkja közül a legjelentősebb a Plitvicei tavak vidéke. A Nemzeti Park területe 295 km2, ebből a tavak felülete 2 km2. A tizenhat tó észak - déli irányban, füzérszerűen húzódik a Kapela - hegységben.
190 - 200 vízesés köti össze őket. A számuk változó, a vízbőségtől függően vannak időszakos vízesések is... Horvátország 7 Nemzeti Parkja közül a legjelentősebb a Plitvicei tavak vidéke. A Nemzeti Park területe 295 km2, ebből a tavak felülete 2 km2. A tizenhat tó észak - déli irányban, füzérszerűen húzódik a Kapela - hegységben. 190 - 200 vízesés köti össze őket. A számuk változó, a vízbőségtől függően vannak időszakos vízesések is...

A Plitvicei Nemzeti Park nem csapán a páratlan látványról híres, de nagyon sok védett, ritka állatfaj is megtalálható itt: ilyen például a medve, a vidra, a fülesbagoly vagy a farkas.  Emellett a park több mint 300 féle lepke és 160-nál is több madárfaj otthona. Orchideák közül 55 különböző fajt tartanak itt számon.

A megkapó látvány a föld alatt is folytatódik. A karsztos vidéken a víz által kioldott mészkőbarlangokból többet is megcsodálhatunk a nemzeti park területén.  A legismertebbek és egyben legnagyobbak a Nagy-barlang, a Fekete-barlang és a Tónimfa-barlang. Érdemes mindegyiket meglátogatni, ha időnk engedi!

Aki tehát legalább egy napra szakít időt erre a csodálatos területre, az biztosan nem fogja megbánni. A környékbeli hegyek túraútvonalai a túrázóknak, a tavak az élővilág és a természeti szerelmeseinek, míg az egész egyben a tartalmas kikapcsolódásra, nem utolsó sorban pedig a szépségre vágyók számára ideális választás.

A Plitvicei-tavakat felölelő Plitvicei Nemzeti Park 1979. óta szerepel az UNESCO Világörökségi listáján, természeti értékek kategóriában. A tórendszer csodás látványával, és a ritka élővilágával vívta ki magának ezt az elismerést.  A Plitvicei Nemzeti Park nem véletlenül egyben az elsőként létrehozott nemzeti park is Horvátországban.

Kapcsolat