A wellnessnek egyre nagyobb szerepe van az étkezésben is

30
Jan

Nemcsak a szállodai programcsomagokban, hanem az étkezésben is egyre nagyobb a szerepe lesz a jövőben a wellnessnek.

Az étrendet tekintve a magyarok 27 százaléka már most odafigyel az egészség és a diéta szempontjaira – állapítja meg a Nielsen fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat.

A 60 országban, köztük Magyarországon végzett kutatás az egészség és a wellness, valamint az étkezési szokások közti kapcsolatokat tárta fel. Ennek a jövőben vendéglátásban is jelentős strukturális következményei lehetnek.

Tízből négy magyar fogyókúrázik, de eltekintve a fogyásra való törekvéstől, tíz megkérdezett magyar fogyasztóból legalább nyolc odafigyel kisebb-nagyobb mértékben arra, hogy az általa fogyasztott élelmiszer hozzájáruljon egészsége megőrzéséhez. – állapítja meg az Egészséges étkezési trendek világszerte  című tanulmány.

A magyar válaszadók legtöbbje (51 százalék) számára „nagyon fontos", és vásárlásaikat is ösztönzi, ha egy élelmiszer zöldségből vagy gyümölcsből készül. Az is lényeges, hogy mentes legyen génmódosított hozzávalóból (50), illetve csak természetes összetevőket tartalmazzon (47 százalék).

Óriási lehetőséget jelent az élelmiszergyártóknak, valamint a kiskereskedelemnek, hogy az egészséges étkezést előnyben részesítő trend élére álljanak, és a fogyasztók által elvárt termékeket, szolgáltatásokat kínálják nekik" – hangsúlyozta a felmérés eredményeivel kapcsolatban Susan Dunn, a Nielsen globális szakmai szolgáltatásainak elnökhelyettese. –  Más kérdés, hogy ezért hajlandók-e a fogyasztók magasabb árat fizetni. E téren nagyok az eltérések az országok között, elsősorban természetesen az életszínvonalból következően.

Hatvan ország átlagát tekintve szintén eltér az egészséges étkezést fontosnak tartó fogyasztók aránya azokétól, akik hajlandók is megfizetni a többletértéket. Például globálisan a válaszadók átlag 43 százaléka számára „nagyon fontos", hogy egy termék ne tartalmazzon génmódosított összetevőt. Ezért azonban magasabb ár megfizetésére „erős hajlandóságot" csak a megkérdezettek 33 százaléka érez.

Mindez az élelmiszeripar termékeit felhasználó vendéglátás számára is fontos tanulságokkal szolgál.

Forrás: turizmus.com

Kapcsolat