Ahol a postás is csónakkal jár

21
May

Velence után a második legismertebb vízen lebegő település valószínűleg Giethoorn, ami első ránézésre tényleg úgy fest, mintha csak a mesében létezne.

Ha Velencéről általában az ezerszínű, nyüzsgő karnevál jut elsőként az ember eszébe, akkor Giethoornról minden bizonnyal a zöldellő természet és a nyugalom fog. A holland falucska Amszterdamtól nagyjából másfél órányi autóútra található, és autóval szó szerint csak megközelíteni lehet, mivel a településen belül csak csónakkal, biciklivel vagy gyalogosan lehet közlekedni (bár az utóbbi időben praktikus okok miatt néhány helyre be lehet hajtani autóval is).

Giethoornban utcák helyett kanálisok vannak, ezeken lehet közlekedni, a házak többségét pedig kizárólag ilyen úton lehet elérni. A 2600 helyi lakosnál alapfelszereltség a csónak, de bérelni is lehet, méghozzá környezetbarát és halk elektromos ladikokat, melyekkel nem lehet belerondítani az állandó csendbe és madárcsicsergésbe. A víz egyik oldaláról a másikra a 180 fahíd valamelyikén lehet átkelni. És hogy mi történik télen? Hát keresztül-kasul lehet korcsolyázni a befagyott víziutakon!

kep

 

Ez így már önmagában is elég különleges, ám Giethoorn elbűvölő atmoszférájához szorosan hozzátartoznak a hagyományos nádtetős házak - amik nem csak turistalátványosságok, hanem tényleg laknak bennük - és a gyönyörűen gondozott kertek és zöldterületek is. Bár a település méretéhez képest soknak tűnhet az éttermek, kávézók és múzeumok száma, és az oda látogatók száma is évről évre nő, szerencsére Giethoorn még mindig - szó szerint - a nyugalom szigete, és ideális úti cél azoknak, akik valahol félúton egyvároslátogatás és egy erdei túra között keresnek programot.

 

kep

kep

kep

kep

kep

kep

kep

kep

kep

kep

 

 

Kapcsolat