Átépítették a Mariahilfer Strassét Bécsben

20
Nov

Átalakították az ikonikus bécsi bevásárlóutcát, a Mariahilfer Strassét. Ausztriában úttörő rendszert vezetnek be: összeeresztik az autósokat, a gyalogosokat és a kerékpárosokat.

www.adventbecsben.hu

 

Átépítés után pénteken ismét átadták a közönségnek a bécsi Mariahilfer Strassét.
A híres utca teljes felújítása 2015-ben zárul. Maria Vassilakou polgármester-helyettes Bécs és egész Ausztria egyik legszebb részének, az osztrák főváros új jelképének nevezte.
A Mariahilfer Strasse középső, a Kirchengasse és az Andreasgasse közötti szakasza sétálóutca lett, a többi útszakasz "találkozási zóna", ahol a gyalogosok, az autósok és a kerékpárosok egyenlő jogokat élveznek. Ezt a fajta megoldást most először próbálják ki Ausztriában, ezértonline felületeken megjelenő oktatóvideókon magyarázzák el a bécsieknek, hogy mire figyeljenek, ha ilyen zónában közlekednek. A sétálóutca-szakaszon a kerékpárosok gyalogos tempóban tekerhetnek, az utca többi részén, ahol autók is járhatnak majd, 20 km/h a megengedett sebesség.

A pénteki átadóünnepség után a bécsiek nyomban birtokba vették az utcát, kihasználva a szokatlanul meleg novemberi időjárást sokan sétáltak vagy ültek ki a vendéglők teraszaira.
A felújítás 25 millió euróba (közel nyolcmilliárd forint) került. Jövőre az utca Múzeumi Negyed (MuseumsQuartier) felőli részének felújítása zajlik majd. Az átépítés előtt naponta 15 ezer autó, ötezer kerékpáros és több mint százezer gyalogos használta az utcát.


Forrás: origo

Kapcsolat