Augusztusban havazott Rómában!

26
Aug

A hó csodája minden évben hívek és turisták nagy seregét vonzza Rómába. De hogyan és miként havazik augusztusban???A hagyomány szerint Liberius pápa és János római patrícius 358. augusztus 5-ére virradóra mindketten Szűz Máriáról álmodtak, aki azt kérte tőlük, hogy építsenek számára templomot azon a helyen, ahol következő nap friss havat találnak. A helyszín az Esquilinus-domb volt, ahol néhány évtizeddel később megépült a kereszténység legősibb bazilikája, a Santa Maria Maggiore- bazilika.

 
Az ősi csodát ezen a napon minden évben megismétlik a bazilikában: virágszirmok hullanak a szentmisén és a vesperáson résztvevőkre.

Virágeső utal a hóra, amely kijelölte a Nyugat legősibb Mária-szentélyének helyét. Augusztus 5-én délelőtt Santos Abril y Castelló bíboros, a bazilika főpapja mutatott be szentmisét a templom felszentelése emlékére. Délután vesperással ünnepelték a neves évfordulót.


Az ünnepi liturgiát követően a csoda a bazilika előtti téren is megismétlődött, ahol a Cesare Esposito építész által tervezett többszínű fényekből álló előadásra került sor és hószóró gép segítségével hó fedte be a teret, ahogy 1650 évvel ezelőtt történt.

Forrás: örök varos Róma közösségi oldala

Kapcsolat