Az Esterházyak kincsei és történelme

20
Mar

Izgalmas időutazás az elmúlt évszázadokba. Kombinált tárlatvezetések az Esterházy-kastélyban.

November 15-től az újonnan megnyílt Bibliothecana Esterházyana történelmi gyűjteményével kiegészülve egy kombinált tárlatvezetés keretében először kerül bemutatásra három kastély kiállítás legjava.

Vegyen részt a kombinált tárlatvezetésen, hogy a legátfogóbb képet kaphassa kedvezményes áron a következő három kiállításról:

  • "Habent sua fata libelli"-c. kamarakiállítás a Bibliotheca Esterhazyana legértékesebb köteteiből, a világhíres hercegi könyvtár kalandos 300 évének megismerésével
  • Betekintés az "Esterházy-kastély fénypontjai"c. kiállítás legszebb termeibe a híres Haydn Terem és a hercegi ezüst étkészlet megtekintésével
  • Betekintés a kedvelt "Hercegnői lakosztályok"c. kiállítás termeibe, ahol a kiállított relikviákon keresztül megismerkedhetünk az egykori Esterházy hercegnők és hercegnék nem mindennapos életével.

Bibliotheca Esterhazyana

A maga 75.000 kötetével a Bibliotheca Esterhazyana a világ egyik legjelentősebb magánkézben lévő könyvtára.

Az orosz katonák a könyvtár legrégebbi, XVII. századi részét, a Bibliotheca Esterhazyana néven ismert törzsgyűjteményt vitték a 1945 után a mai Oroszország területére. Ausztria és Oroszország között tizenöt éves tárgyalás után végül 2013 júniusában született meg és szeptember 1-jén lépett életbe az az egyezmény, amely a kötetek visszaadásáról rendelkezik.

A mintegy ezer újabb kötet visszaadására 2013 év végén került sor. Az értékes kötetek az elmúlt évszázadok tudományos és poltikai munkáiba, egyházi irodalmába engednek betekintést.

2014 november 15-től "Az Esterházyak kincsei és történelme. Izgalmas időutazás az elmúlt évszázadokba." című új kombinált vezetések keretében megtekintheti ezt az új kiállítást és a kiállított kötetek alapján megismerheti a Bibliotheca Esterhazyana évszázadokra visszanyúló gazdag és kalandos történetét és az alapító és tulajdonos Esterházy család gazdag mecenaturáját és gyűjtőszenvedélyét.

 

forrás: http://esterhazy.at

Kapcsolat