Bécs a 150 éves Ringstrassét ünnepli jövőre

03
Nov

A világ egyik legszebb körútjaként emlegetett bécsi Ringstrasse átadásának 150 éves évfordulóját ünnepli az osztrák főváros 2015-ben.A világ egyik legszebb körútjaként emlegetett bécsi Ringstrasse átadásának 150 éves évfordulóját ünnepli az osztrák főváros 2015-ben. A bécsi Ringstraßét Ferenc József császár nyitotta meg hivatalosan, 1865. május 1-én. A jubileumot rendezvények és kiállítások egész sorával ünnepli a város. Az évforduló alkalmából „1865, 2015. - 150 Jahre Wiener Ringstrasse” címmel irodalmi antológia is megjelent.

2015-ben a jubileum évében több nagy kiállítás is foglalkozik a bécsi Ringstrasse történetével. A Bécs Múzeum,a Bécsi Építészeti Központ, a Szecesszió háza, a Bécsi Zsidó Múzeum és az Osztrák Nemzeti Könyvtár is tematikus kiállításokkal készül.
Az 5,3 kilométeres Ring mentén sorakoznak az osztrák főváros legnevezetesebb épületei, így a Bécsi Állami Operaház, a Burgtheater, a jövőre megalapításának 650. évfordulóját ünneplő Bécsi Egyetem, a Kunsthistorisches Museum, a Parlament, és a bécsi városháza, de itt található Mozart, Johann Strauss és Mária Terézia emlékműve is.

Több jubileumi kiállítás mellett kulináris élvezetek is várják a Bécsbe látogatókat, a jubileumhoz kapcsolódóan például koktélversenyt indítottak, amelynek győztes itala számos bárban, szállodában lesz kapható.

Az évforduló alkalmából „1865, 2015. - 150 Jahre Wiener Ringstrasse” címmel irodalmi antológia is megjelent, amelyben 13 nemzetközileg elismert író vall Bécshez és nevezetes körútjához való viszonyáról.

A szerzők anyanyelvén és német nyelven megjelenő írások a következő szerzőktől származnak: Sibylle Berg (Svájc), Timothy Bonyhady (Ausztrália), György Dalos (Magyarország), J. Sydney Jones (USA), Mitsuyo Kakuta (Japán), Radek Knapp (Lengyelország), Nicola Lecca (Olaszország), Eva Menasse (Németország), Vivien Shotwell (Kanada), Vladimir Sorokin (Oroszország), Michael Stavaric (Csehország), Marlene Streeruwitz (Ausztria) és Vladimir Vertlib (Oroszország).

Dalos György írta a könyv magyar nyelvű szövegét „Az én két körutam” címmel. A többszörösen kitüntetett magyar író és történész jelenleg Berlinben él. 1968-ban elítélték „állam ellen elkövetett tevékenységért”, 1970-ben alapító tagként részt vett a magyar demokratikus ellenzék megalakulásában. 1987-től 1995-ig szabadúszó publicistaként dolgozott Bécsben, 1995-től 1999-ig a berlini Magyar Kultúrintézet vezetője. Az 1999-es Frankfurti Könyvvásár magyar tematikájának irodalmi kurátora. Eddigi utolsó regénye „A közgazdász bukása” címmel jelent meg a Rotbuch kiadó jóvoltából.Forrás: hetedhetorszag

Kapcsolat