Bécsi fesztiválkörkép: jazz, pop-rock és Metallica By Request

19
Jun

Bécsben lesz Jazz-, Pop- és Dunasziget Fesztivál a nyáron– és jön a Metallica is. Ráadásul a rajongók maguk válogathatják össze, mely számokat játsszák.
A bécsi nyári zenei fesztiválok sorát a Jazz Fest Wien nyitja meg 2014. június 26-án. Olyan nagy nevek varázsolják majd el a közönséget mint Al Jarreau, Buika, Al Di Meola, a Pet Shop Boys vagy Sinead O'Connor. A 2014. július 8-ig a város legszebb helyszíneiről több mint negyven koncerttel jelentkező fesztivál egyik nagy durranása a Daptone Super Soul Revue lesz többek között Charles Bradleyvel és Sharon Jones-szal, akik július 1-jén lépnek fel a Wiener Staatsoperben. Őket az afro-ibériai flamenco, dzsessz és copla-énekesnő Buika, a közönségkedvenc Al Jarreau, a Pet Shop Boys, Sinead O'Connor, Al Di Meola & Cody Chestnut valamint Natalie Cole követi a Staatsoper színpadán a „hetet egy csapásra" jegyében. Ezen kívül fantasztikus szabadtéri és klubkoncertek, filmvetítések és jazz-frühshoppen várja a műfaj és a kulináris élvezetek szerelmeseit.

Utóbbi lényege, hogy a Rathausplatzon minden vasárnap – egészen szeptember 1-jéig – 12 és 14 óra között élőzenével szórakoztatják az arra járókat, akik a környező standoknál vásárolt ételt-italt eszegetve, kortyolgatva élvezhetik a bécsi dzsessz- és dixiezenekarok produkcióját. (www.viennajazz.org)

Ugyan csak három napig tart, viszont ingyenes a 2014. június 27-én kezdődő Dunasziget Fesztivál, amelynek négy színpadán osztrák és nemzetközi előadók egyaránt megfordulnak. A mindenfajta zenei ízlést kielégítő program nagy slágere többek között a német rockzenekar, a Revolverheld lesz, akik új kislemezüket az „Ich lass für dich das Licht an" (Égve hagyom neked a villanyt) mutatják be, de színpadra lép majd a belga Milow, a skandináv hip-hop és afropop-duo a Nico & Vinz, Rea Garvey, Macy Gray, Rita Ora, a The Commodores és a Count Basic is. A hatszáz órányi zenét kínáló fesztivál tavaly 3,2 millió látogatót vonzott, ráadásul előfordulhat, hogy Conchita Wurstot is hallhatja idén a közönség. (www.donauinselfest.at)

Az osztrák zenei élet sokszínűségét és eredetiségét igyekszik visszaadni a legfiatalabb fesztivál, a Popfest, amelyet 2014. július 24-27. között rendeznek meg a város különböző pontjain. A szintén ingyenesen látogatható rendezvény egyik fő helyszíne a Karlskirche barokk kulisszái előtt felállított vízi színpad, ahol például a grazi pop-fantaszták, a Viech, a Nazar/Yasmo/SKI, a We Walk Walls, Mika Vember, Manu Delago és a Handmade, Effi vagy a Florian Horwath Ensemble lép fel. Mindenki nagy izgalommal várja az Affine Records legújabb eletronikus zenei projektje, a Holy Oxygen világpremierjét. (www.popfest.at)

Igazi különlegességet is tartogat a zenerajongóknak a bécsi fesztiválnyár, ugyanis 2014. július 9-én a Krieau Rocks! nevet viselő fesztivál keretében a Metallica ad koncertet a Krieauban. Ráadásul maguk a rajongók állíthatják össze a számok listáját!

Forrás: turizmus.com

Kapcsolat