Csak egyszer kell megállni az Adria felé

25
Jun

Július 1-jétől, azaz hétfőtől a magyar-horvát határ legtöbb közúti átkelőhelyén bevezetik az úgynevezett egymegállásos határforgalom-ellenőrzést, vagyis az utazóknak elég egyszer megállniuk.

Horvátország július 1-jén csatlakozik 28. tagállamként az Európai Unióhoz.
A Belügyminisztérium jelezte: a határforgalom-ellenőrzésre vonatkozó megállapodás célja, hogy könnyebben átjárható legyen a magyar-horvát határ, csökkenjen a várakozási idő.
Az egymegállásos rendszer a legtöbb átkelőre vonatkozik, ugyanakkor nem vezetik be azt a dunai határforgalomban, továbbá Drávaszabolcs és Barcs közúti, valamint Magyarbóly vasúti határátkelőhelyén. Utóbbiaknál továbbra is mindkét ország saját területén, önállóan ellenőrzi a határforgalmat.
Letenyénél, a közúti átkelőn a horvát oldalon ellenőrzik közösen a személyforgalmat, az autópálya-átkelőn pedig magyar oldalon, a teherforgalmat azonban továbbra is külön ellenőrzi a két ország. A további határátkelőkön magyar területen lesz az ellenőrzés.
A tárca azt is közölte, hogy Letenye-Muracsány (Gorican) közúti határátkelő hétfőtől egész évben nyitva áll a nemzetközi személyforgalom előtt. Ezt eddig a nyári időszakok kivételével csak a helyi lakosok használhatták.
A kamionok továbbra is csak a régi, közúti átkelőt vehetik igénybe, az autóbuszok pedig változatlanul kizárólag az autópályán léphetik át az államhatárt.

 

Forrás: MTI

Kapcsolat