Csodaszép villák nyílnak meg Augustus tiszteletére

12
Aug

Augustus villájának eddig nem látott termeit is megnyitják a római császár halálának 2000. évfordulóján. Kihagyhatatlan program, Augustus feleségének, Líviának gyönyörű freskókkal díszített villája is.

Augusztus 19-én hunyt el Gaius Iulius Caesar Octavianus Augustus a campaniai Nola városában 14-ben.

A császárról és koráról egész nyáron az Augustus-fórumon rendezett multimediális előadás emlékezik meg.

Augustus halálának a napján nem lesz rendkívüli esemény, a római birodalom megalapítójának tartott római császár halála kétezredik évfordulójára emlékező programok nagy része szeptembertől kezdődik Rómában - közölte Dario Franceschini kulturális miniszter és Mariarosaria Barbera, a római műemlékvédelmi felügyelőség vezetője.

Szeptember 12-től látogatható lesz Augustus feleségének, Líviának a Prima Porta római városrészben megmaradt és az évfordulóra restaurált villája. Az épület falait kertet idéző freskók díszítették: az eredetiek a Museo Nazionale Romano római régészeti múzeumba kerültek. A villa falaira tökéletes másolatokat helyeztek vissza.

Szeptember 17-én olasz és külföldi tudományos intézetek részvételével nemzetközi konferencia idézi fel Augustus életét és tetteit a római Altemps-palotában levő régészeti múzeumban.

Szeptember 18-tól kétszeresére bővül a Palatinus-dombon lévő Augustus-villa (Domus Augustana) látogatható termeinek a száma.

Az évfordulóra nyitják meg október elsejétől a vicus Iugarius ókori utcát, amely a Forum Romanumot az egykori zöldségpiaccal, a Forum Holitoriummal kötötte össze. A császárral azért áll kapcsolatban, mivel a vicus Iugarius az Augustus fogadott apjaként ismert Iulius Caesar által emelt és Augustus által befejezett Iulia bazilikától indult. Ebben az utcában lakott később a költő Ovidius is.

November 14-én a római régészeti múzeumban az augustusi naptárreformot mutatja be kiállítás.

Az augustusi évfordulóra külön okostelefonos alkalmazás is letölthető lesz.

Augustusról a császár által emelt műemlékeket őrző többi olasz városban is megemlékeznek - Milánótól, ahol uralkodása alatt színház épült a szicíliai Siracusáig, ahol diadalívet építettek a császárnak.  

Forrás: MTI

Kapcsolat