Elcsángáló csángók fesztiválja

31
Jul

Közel ötven program, ezer közreműködő, húsz zenekar, tíz helyi együttes és húsz hagyományőrző csapat – augusztus 5–10. között újra a csángóktól hangos Jászberény. Népi együttesek, Fölszállotta Pávások, görög és grúz együttesek, éjszakai koncertek és szentimise is gazdagítja a rendkívüli programot.

A Csángó Fesztivál főszereplői a moldvai, gyimesi csángók, akik Gyimesfelsőlokról, Gyimesközéplokról, Setétpatakáról, Csinódról, Somoskáról, Klézséről, Pusztináról, Lészpedről érkeznek. Az erdélyi, felvidéki, magyarországi autentikus táncokat, énekeket olyan települések hagyományőrzői mutatják be, mint Györgyfalva, Szucság, Türe, Magyarpalatka, Ördöngősfüzes, Budatelke, Vesszős, Sülye, Vajdaszentivány, Magyarbőd, Nagyecsed, Bag, Elek. Igazi, mesébe illő településnevek!

Kik a csángók?

A csángók teljes lélekszámát több mint 300 ezer főre becsülik, melyből 80-90 ezren beszélnek magyarul. A csángó szó eredetét a székelyek és maguk a csángók az elcsángál, azaz „elkószál, elcsavarog" értelemmel magyarázzák.

Miért pont Jászberény?

Az ok az élő magyar néptánc gyökereit kutató, jászberényi székhelyű Jászság Népi Együttes elhivatott művészeiben keresendő. Papp Imre és táncosai 1990-ben indultak első gyűjtőútjukra Moldvába, s még abban az évben meghívtak egy autóbusznyi erdélyi és moldvai táncost, zenészt a Nemzetközi Tánc- és Zenésztáborba, melynek célja, felhívni a figyelmet az évszázadok óta az anyanemzettől elszigetelten élő magyarság sorsára.

 Csángó Fesztivál

1991-ben pedig már nem táborba, hanem az első fesztiválra érkeztek a meghívottak. Az ötnapos fesztiválon fellép a Sebő együttes, Cimbaliband, a Zagyva Banda, a MagyarVista és Pál István Szalonna és bandája. Itt lesznek a Fölszállotta páva televíziós vetélkedő kategóriagyőztesei, és a rendezvény fő szervezője, a Jászság Népi Együttes is. Kiemelkedő eseménynek ígérkezik Lajkó Félix, Brasnyó Antal és Dresch Mihály, valamint a Palya Bea és Szokolay „Dongó" Balázs duó koncertje és a Honvéd Táncszínház előadása a „Hangulatok" gálaműsor keretében.

A gazdag hazai kínálatot török, görög, lengyel és grúz együttes vendégjátéka színesíti. A gyermek és családi programok mellett gasztronómiai különlegességek, pálinka- és bormustra, valamint szentmise, éjszakai koncertek és tűzijáték várja a látogatókat.

Kapcsolat