Első minősített ifjúsági szálláshelyek

12
Jun

Átadták az ifjúsági szálláshelyek első „hátizsákos” tanúsító védjegyeit.

Ruszinkó Ádámtól, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkárától és Erdőháti Ágnestől, a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetségének (MISZSZ) elnökétől elsőként a miskolci Uni-Hotel Diákotthon, a hortobágyi Fecskeház Erdei Iskola és Ifjúsági Szálló, valamint a somogyszobi Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központ vehette át a minősítést igazoló táblát és oklevelet szerdán Verőcén.

Ruszinkó Ádám kiemelte: a szálláshelyek, fürdők, vízi megállóhelyek szolgáltatási színvonal szerinti megkülönböztetésének egyik eszköze a tanúsító védjegy, ami nem kötelező és nem kizárólagos, ugyanakkor elősegíti a jó és megbízható minőségű szolgáltatók pozitív megkülönböztetését és kiemelését, erősíti a tudatos fogyasztói magatartást, illetve megkönnyíti a turisták döntéshozatalát. Az ifjúsági szálláshelyek „hátizsákos" tanúsító védjegyét azzal a céllal hozták létre, hogy a megfelelő szakmai színvonalú, komplex és minőségi szolgáltatásokat nyújtó ifjúsági szálláshelyeket kiemeljék a többi szálláshely közül.

 

A MISZSZ által kidolgozott és a Nemzetgazdasági Minisztérium által jóváhagyott minősítés szempontrendszere meghatározza az ifjúsági szálláshelyek szükséges alapkövetelményeit, az elvárható felszereltséget és egyéb kiegészítő szolgáltatások választékát. Ruszinkó Ádám szólt arról is, hogy a védjegy ösztönzi az ifjúsági szálláshelyek fejlesztését is, hiszen a szolgáltatók érdeke, hogy minél magasabb besorolást érjenek el.

Erdőháti Ágnes a szempontrendszert és a minősítési folyamatot bemutatva elmondta: az alapkövetelmények közé tartozik például, hogy legyen közösségi térként működő társalgó- étkező, ivóvíz minőségű hideg-meleg víz; kategóriánként változó követelmény például a szobák mérete, a szobák fűtésének szabályozhatósága vagy a zuhanyzók, mosdók, illemhelyek száma és felszereltsége.

A szövetség elnöke kiemelte a szabadidős tevékenységek fontosságát az értékeléskor, hozzátéve, közülük is több pontot érnek a közösségi élményt nyújtó programok, például a sportpályásak, szemben a konditermes lehetőségekkel.

A turisztikai szálláshelyeket három kategóriába sorolják, így az ifjúsági szálláshelyek egy, kettő vagy három hátizsákos minősítést nyerhetnek el.

A védjegy jogainak birtokosa az NGM, a védjegyjogot a miniszter ítéli oda, a minősítés operatív teendőit a MISZSZ látja el. A szolgáltató jelentkezését követően a szövetség végigjárja a helyszínt, majd minősítő bizottsága javaslatot tesz a bíráló bizottságnak, amelyben az NGM és a MISZSZ két-két tagja mellett az iparkamara is képviselteti magát egy emberrel. A minősítést öt évre lehet elnyerni, a színvonal megőrzését folyamatos ellenőrzik, és a minősítést el is lehet veszíteni; a védjegy használatért 10 ezer forintos díjat kell fizetni évente.

A verőcei helyszínt biztosító Csattogó-völgyi Üdülőházak ugyancsak pályázik a hátizsákos minősítésre.

 

forrás: turizmus.com

Kapcsolat