Félelmetesen nagy lesz a világ legnagyobb szállodája

27
May

A Mekkában épülő óriáshotelt egy sivatagi erődről mintázták és másfélszer akkora lesz, mint a jelenlegi csúcstartó.

A dúsgazdag arab országok eddig sem fukarkodtak, ha gigantikus építmények felhúzásáról volt szó, legyen az egy félországnyi mesterséges szigetcsoport, vagy a világ legmagasabb épülete. Így talán már meg sem lepődünk rajta, hogy a világ legnagyobb hotelét is ebben a térségben, egészen pontosan Szaúd-Arábiában kezdik építeni.

A Mekkába tervezett Abraj Kudai nevű hotelkomplexum tervei egyszerre lenyűgözőek és félelmetesek. A sivatagi táj fölé magasodó épületnek csak az alapja 10 emelet magas lesz, erre építenek majd rá 12 tornyot, melyek közül a legnagyobb, középső önmagában 45 szintes lesz, négynek a tetején pedig helikopter-leszálló kap helyet.

Az ötcsillagos hotelben összesen 10.000 szoba lesz (csak viszonyításképpen: a világ jelenlegi legnagyobb szállodája a Las Vegas-i MGM Grand, 6500 szobával), a vendégeket 70 étterem, egy mega-konferenciaközpont, egy giga-bevásárlóközpont és egy külön buszpályaudvar várja majd. A sivatagi erőd mintájára tervezett épületben öt teljes emeletet kizárólag a szaúdi királyi család használhat majd, ami annak fényében talán érthető is, hogy a 3,5 milliárd dolláros projektet teljes egészében a Szaúdi Pénzügyminisztérium állja.

kep

A beruházás egyik fő indoka, hogy a mekkai zarándoklat idején évről-évre több mint kétmillióan érkeznek egyszerre a városba, ami év közben is további húszmillió látogatót fogad. Ez ellen különböző muszlim szervezetek máris tiltakoznak, mondván a zarándokoknak csak nagyon csekély hányada engedhet magának ilyen luxust. Az Abraj Kudai mindenesetre a tervek szerint 2017-ben megnyitja kapuit.

kep

kep

 

Kapcsolat