Felfedezőúton Észak-Magyarországon

24
Jun

Gyógyfürdők sokasága, megannyi hegyi túra lehetőség, több tucatnyi tanösvény, hegyi kerékpárutak és varázslatos erdei környezet biztosítja a feltöltődést Észak-Magyarországon. A legmélyebb barlangoktól, a legmagasabb hegyeinkig itt mindent a megtalálunk.1. tipp Nógrád és a Mátra
 
Nógrád és térsége a völgyekben megbúvó kis falvaival, geológiai ritkaságaival, a cifra palóc viseletekkel és terített asztallal várja, hogy megismerjük. A csend, a természet közelsége, a friss levegő és megannyi felejthetetlen élmény vár mindenkit, aki menekül a stresszes városi életből. A Világörökségi címet viselő Hollókői Ófaluba és a várba szinte kötelező ellátogatni, és kihagyhatatlan az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület lombkorona sétánya és 4D-s mozija is.  Ajánljuk még a Salgótarjáni Bányamúzeumot, innen kicsit északabbra pedig a Salgói várat és körülötte a túraútvonalakat.

 TIPP! Látogassunk el a Novohrad-Nógrád Natúrparkba is!

Hazánk legmagasabb hegycsúcsa, a Kékestető a Mátra és térségében található, ahol minden évszak kínál érdekességeket. A völgyek és bércek, a bükkös erdők világa, a Kéktúra természetjárásra és kerékpározásra csábít. Gyöngyös – mint a Mátra kapuja – a szőlő és a bor városa, az északi régió legnagyobb történelmi borvidékének központja. A település határában fekvő híres farkasmályi pincesoron és a környező falvak pincéiben érdemes megkóstolni a finom fehér borokat. Mátrafüreden a közeli kalandparkban kicsik és nagyok egyaránt jól érezhetik maugkat, a hegyi sportok bázisán pedig az extrém sportok kedvelői hódolhatnak szenvedélyüknek: segway, monsterroller és megannyi aktív élmény várja azokat, akiknek jól esne egy kis adrenalin. Érdemes felkeresni a Mátra Múzeumot is és kiasvasutazni egyet Gyöngyösről fel a Mátrába.
 
2. tipp Eger és térsége
 
Eger és környéke, amelyet Csillagvidékként is emlegetnek, szintén különlegességeket kínál. Eger  váráról, gyógyvizeiről, múzeumairól, művészeti- és gasztronómiai fesztiváljairól és borairól nevezetes, de érdemes felkeresnl a Minaretet, a Bazilikát, a Líceumot, a Kopcsik Marzipániát, a Szépasszony-völgyi pincéket és a Márai Aktív Látogatóközpontot is.
 
TIPP! Csobbanjunk egyet a közelmúltban megújult élményfürdőben!

 Gyógyfürdők völgye
 
Egerszalókon és Demjénben a termálfürdőkkel (éjszakai fürdőzéssel), ahol mindenféle szállást és házias vendéglátást kínálnak. Szilvásvárad közkedvelt kirándulóhely, melyet elsősorban a Szalajka-völgy és a Lipicai ménes szépségének köszönhet. Bogácson a közkedvelt termálfürdő és a pincesor áll a figyelem középpontjában. Mezőkövesdet sem érdemes kihagyni, mely egyre nagyobb népszerűségét a szellemi világörökség listájára a közelmúltban felkerült matyó hímzésnek és a Zsóry-fürdő gyógyító vizének köszönheti.
 
3. tipp Miskolc és Aggtelek
 
A történelem, a zene, a képzőművészet és az építészet emlékeit, erdei túrákat és extrém sportokat kínál az érdeklődőknek a miskolci táj.  A felújítás alatt lévő Diósgyőri vár, a lillafüredi erdei vasút, a Hámori-tó, a függőkert és a vízesés, a miskolci deszkatemplom, vagy a miskolctapolcai Barlangfürdő, illetve a közelben a bükkszentkereszti füvesember, Gyuri bácsi gyógynövénygyűjtő túráival megannyi élményt jelentenek.

 Számtalan felszíni és felszín alatti kincset rejt magában az Aggteleki-karszt és térsége is. A Világörökség részeként szereplő barlang, továbbá a Jósvafőn található génmegőrzésre tartott hucul-lóállomány különlegességeket és kiváló felszín alatti és feletti túrákat tartogat. Ez a vidék is páratlan élményt nyújt a pihenni vágyó turistáknak, illetve a kalandra vágyó felfedezőknek is, viszont ha már erre járunk, ne feledkezzünk meg az Edelényi-kastélyszigetről sem, ahol különlegesen módon pillanthatunk be a kastély és a grófok hajdani életébe, múltjába.
 
4. tipp Tokaj-Zemplén
 
A világhírű borok és a kulturális emlékek tárháza Tokaj-Hegyalja és a Zemplén. A Sátoraljaújhelyen a Magashegyen található kalandparkkal, az országunk leghosszabb bobpályájával, libegővel, különlegesen szép Megyer-hegyi tengerszemmel, jó borokkal és várakkal vár mindenkit hétvégi kiruccanásokra.

Kapcsolat