Francia panoptikum nyílt Prágában

05
May

Montréal után ismét külföldön, ezúttal Prágában nyitott fiókmúzeumot a párizsi Grévin Múzeum (panoptikum)."Meggyőződésem, hogy egy év múlva a +Grévin Prága+ ugyanolyan látványosság lesz a város látogatói számára, mint a Károly-híd vagy a prágai vár" - mondta korábban újságíróknak a múzeum igazgatója, Heinrich Homola.

A több mint 3000 négyzetméter alapterületű, három szinten berendezett múzeumban tág teret kapnak a helyi személyiségek, közöttük Václav Havel volt cseh államfő (1936-2011), Husz János (1369-1415) pap, vallásreformer, IV. Károly (1316-1378) cseh király és német-római császár, Karel Capek (1890-1938) író, Emil Zátopek (1922-2000) legendás csehszlovák hosszútávfutó, az Aranytorkú Csalogánynak is becézett Karel Gott énekes, valamint a rajzfilmsorozatból ismert Kisvakond.

A látogatók a mintegy 80 viaszszobor között megcsodálhatják Mahatma Gandhi indiai politikus, Charlie Chaplin brit színész és Louis Amstrong amerikai dzsesszzenész viaszszobrát is, de megtalálható itt Milos Zeman jelenlegi cseh államfő mása is.

Beatrice Reynies, a Grévin International a CTK cseh hírügynökségnek elmondta, hagyomány, hogy az aktuális államfő szobrot kap a múzeumban. A látogatóknak azt is bemutatják, hogyan készülnek a viaszszobrok.

A prágai panoptikum, amelyet egy Thomas Bata cseh iparmágnás (1876-1932) részére a XX. század elején épített palotában rendeztek be, az óváros egyik forgalmas gyalogosutcájában áll. A Celetná utca valaha a királyi koronázóút része volt.

"Azért döntöttünk úgy, hogy Montreal után Prágában nyitunk múzeumot, mert a cseh fővárosban igen élénk az idegenforgalom"- mondta az AFP francia hírügynökségnek a terv tavalyi bemutatásakor Béatrice Reynies.

Prágában már működik egy panoptikum 1997 óta, amaz évente 200 ezer látogatót vonz. Csehországban Prágán kívül két helyen van még panoptikum, Cesky Krumlovban és Karlstejnben. Az 1882-ben alapított párizsi viaszmúzeumnak évente 800 ezer látogatója van.

Kapcsolat