Futás a halállal kilenc napon át

06
Jul

Az 1953 óta megtartott korántsem veszélytelen fieszta, a pamplonai bikafuttatás kapcsán vált világhírűvé, amikor Ernest Hemingway regényében megírta a különös hangulatú eseményt.

A 9 napos San Fermín fesztivál ma délben veszi kezdetét, rengeteg turista és a hagyományos baszk viseletben,- a talpig fehér ruhában és piros nyakra kötött kendőben és derékszalagban- pompázó helyeik ezrei előtt. Az egyébként csendes kisváros szűk óvárosi utcácskáit ilyenkor ellepik a kíváncsi látogatók, hiszen nem mindennapi látvány a színes kavalkád különleges atmoszférájú elegye.

Másnap reggel pedig kezdetét veszi az őrült rohanás, ahol megannyi fiatal bizonyítja bátorságát, vagy éppen felelőtlenségét, amikor a 825 méteres távon megpróbál kitérni a 600 kilós felajzott bikák elől, sokszor komoly sérülések lehetőségével szembenézve. A futás végeztével a bikákra viadal vár, a futókra és a turistákra pedig féktelen tivornya és hajnalig tartó mulatozás, ahol a fehér-vörös kontrasztú hömpölygő tömeget, szépen lassan lilára színezi a sangriától és vörösbortól megrészegedett város forgataga.

Kapcsolat