Gasztrokalandok Stájerországban

11
Jun

Egy vidéket legjobban túrázás közben lehet megismerni. Stájerország kulináris finomságait és természeti, kulturális kincseit a gleccserektől a déli borvidékekig gyalog és kerékpáron is felfedezhetjük.

Tavaszi piknik Ausztria zöld szívében

Az ember mindig is megosztotta ételét másokkal. A szabadban közösen elfogyasztott finomságok, a megtervezett szabadtéri étkezés komoly múltra és hagyományokra tekint vissza, amelyek egészen az antik korból eredeztethetőek. A piknik rituáléja a középkori vadászatokból és a reneszánsz kor nagyszabású ünnepségeiből fejlődött ki. A viktoriánus kor óta pedig a piknik a hétköznapokból való kiszakadás szinonimájává vált.


Stájerország a közös étkezés ezen régi hagyományát karolja fel újra és kínál a vendégeknek szervezett piknikeket vagy finomságokkal teli piknikkosarakat, és a legszebb piknikező helyek listáját. A tartomány valamennyi régiójában összesen 91 lehetőség kínálkozik arra, hogy a szabadban étkezzünk. A szőlőskertben vagy az alpesi legelőn, vespával vagy lovas kocsival, csónakkal vagy oldtimerrel, túrázás vagy kerékpározás közben, városi üdülés vagy wellnesskikapcsolódás kiegészítéseként: a piknikezés Stájerországban minden esetben feledhetetlen élmény.


Stájerország felfedezése gyalog és kerékpárral

Túra a 60 éves a Dél-stájer Borúton

A borutak ősanyja – így hívják a stájerek a Dél-stájer Borutat, amely 1955-ben az első tematikus borútként látta meg a napvilágot. Akkoriban ez egy mélyszegénységben lévő régió volt a vasfüggöny közelében, az akkori Jugoszlávia határán. Ma egy virágzó tájegységről beszélhetünk, amelyet különleges építészeti remekműveknek számító modern borászatok és hagyományőrző borkimérések jellemeznek. Akkoriban és ma is: egy leírhatatlanul szép (bor-)vidék, amely párját ritkítja.

1955-ben Dél-Stájerországban létrehoztak egy 2,5 kilométer hosszú útszakaszt. 2015-ben a 21 kilométerre bővített borút mentén 100 borászat található, amelyből 82-nél borkimérés is működik, 27 étterem és fogadó, valamint 2100 vendégágy várja az idelátogatókat. Valóságos földi paradicsom az üdülővendégeknek, ínyenceknek és pihenésre vágyóknak.

2015 márciusától az év végéig az egész régió a jubileumot ünnepli, ennek alkalmából különféle rendezvények várják a látogatókat Ausztria legrégebbi borútján.


Kulináris felfedezőtúra a Stájer termálvidéken

Egy új kiadványnak köszönhetően most már nagyszerűen eligazodhatunk a Stájer termálvidék kulináris kínálatát illetően. A RezepTouren című útmutatóban három – földrajzi és tematikus szempontok alapján összeállított – túraútvonalat találhatunk, amelyek sajátos módon mutatják be az adott térség regionális finomságait, valamint kínálnak pihentető ellazulást a régió 6 termálfürdőjében és számtalan wellnesshoteljében.

A három speciális túra három igazán jól csengő nevet kapott: ManufakTour, MixTour és NaTour. A nevek már utalnak az adott felfedezőtúra témájára is: a ManufakTour északon fut és az „érlelés” áll a középpontjában (pl. sajtkészítés), a termálvidék középső részén vezet a MixTour, amelyen „szokatlan” dolgokkal ismerkedhetünk meg (pl. Zotter csokoládé), míg délen, a NaTour alkalmával a „frissesség” a főszereplő.


A kulináris útmutatót a szálláshelyen vagy a felfedezőtúra egyes állomásain szerezhetjük be. Ezt követően már semmi sem állhat az utunkba, ha szeretnénk felfedezni a régió finomságait. A felkeresett ínyencállomásokon receptkártyák is találhatóak, amelyek segítségével akár otthon is elkészíthetjük a helyi specialitásokat –ideális esetben a helyben megvásárolt alapanyagokból. Aki nem tud addig várni, amíg hazaér, a számtalan étterem egyikében is megkóstolhatja az ínycsiklandó finomságokat. A receptkártyák összegyűjtésével csaknem egy teljes, stájer finomságokkal teli receptkönyvet kaphatunk otthonra.


Két új útvonalon is felfedezhetjük Stájerországot

A Gleccsertől a borig túraútvonal és a Stájer borvidék kerékpártúra két új felfedezőtúra,
amelyeket kifejezetten úgy alakították ki, hogy a résztvevők a lehető legszélesebb bepillantást nyerjék Stájerország gazdag kínálatába. Itt nemcsak a túrázásról vagy a kerékpározásról van szó, nem csupán a szintkülönbségekről és a megtett kilométerekről, hanem a természeti látnivalókról, a kulturális kincsekről, a kulináris finomságokról és azokról az emberekről, akikkel az utunk során találkozunk.


A gleccsertől a borig túraútvonal

Ezen a túrán testközelből fedezhetjük fel Stájerország természeti és kulturális kincseit, kulináris finomságait. A kínálat a Dachstein, a Gesäuse és a Hochschwab-hegységtől az olyan kulturális látnivalókig terjed, mint az admonti apátság vagy a világörökséghez tartozó Semmering-vasút. Emellett számtalan Natura 2000 természetvédelmi terület, pihentető feltöltődést kínáló termálfürdő és ínyencfalatok sokaságát kínáló vendéglátóhely is található a túraútvonal mentén. A Dachstein-gleccsert a Stájerország déli és keleti tájain fekvő borvidékekkel összekötő felfedezőtúra egy északi és egy déli útvonalon át is bejárható.

Az első részt, amely három szakaszból áll, 2015 júniusában nyitják meg. Évközben pedig további 5-6 szakasszal bővül majd a kínálat. A teljes felfedezőtúra - 33 szakasz/552 km az északi útvonalon és  23 szakasz/403 km a déli útvonalon - 2016 őszétől várja majd az érdeklődőket. A különleges élménytúra kizárólag meglévő és jelzéssel ellátott túraútvonalak mentén vezet majd.


Stájer borvidék kerékpártúra

A kerékpárúton mintegy 400 kilométer és 8 szakasz csábít arra, hogy két keréken fedezzük fel Stájerország déli és keleti tájait, az ott élő embereket, a kulináris különlegességeket, a szőlőskerteket és gyümölcsösöket, a szántóföldeket és ártéri erdőket, a Pöllaui-völgy Natúrparkot, a termál- és wellnesshoteleket, az olyan történelmi kisvárosokat, mint Hartberg, Bad Radkersburg, Deutschlandsberg vagy Graz. Útközben kulturális látnivalók sokasága, várak, kastélyok és zarándoktemplomok, történelmi és kortárs építészeti alkotások várnak felfedezésre.


A kerékpártúra egyik kiemelt témája természetesen maga a borvidék és a borkínálat, de más kulináris termékek és témák is megismerhetőek. Keleten Bor és alma, a termálvidéken Bor és termálvíz, délen pedig Bor és tökmagolaj, valamint Bor és kultúra mottóval tehetünk izgalmas és tartalmas kirándulást.

 

forrás: hetedhetorszag.hu

Kapcsolat