Gasztronómiai ízkavalkád és vásár a Vörösmarty téren

02
Apr

Megnyitotta kapuit a Budapesti Tavaszi Vásár, melyen ezúttal minetyg 73 alkotó, illetve műhely mutatkozik be március 27 és április 26 között.

Az ünnepélyes megnyitón Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes köszöntőjében kiemelte: a karácsonyi vásár mellett mára a tavaszi vásár is olyan attrakcióvá nőtte ki magát, hogy sokan kifejezetten ehhez időzítve érkeznek a fővárosba.

Bán Teodóra a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója megnyitó beszédében elmondta: a BFTK kiterjedt, széles tevékenységének, egyik fő célja és missziója, hogy az ünnepkörökhöz kötődő hagyományokat ápolva – azt a mai turisztikai igényeknek megfelelő, a legszínvonalasabb módon mutassa be, melyekkel Budapest értékeit, kulturális gazdagságát, nyitottságát reprezentálja. Budapestre az év mind a négy évszakában egyre nagyobb számban érkeznek azok az egyéni utazók, turista csoportok, akik a város szépségeire kíváncsiak, de kifejezetten azzal a szándékkal látogatnak a fővárosba, hogy Budapest programjait, kulturális fesztiváljait, a tavaszi, a nyári, vagy az őszi, a sziget fesztiválokat, vagy az ünnepkörökhöz tartozó, a Vörösmarty téri vásárokat, mint városi attrakciókat megtekinthessék.

Népművészek, iparművészek, dizájnerek, ételkészítők egy helyen

A pénteken megnyílt Tavaszi Vásáron, a hagyományos és az újragondolt, modernebb formába öntött népművészet tárgyai, valamint a design is helyet kapnak. 73 alkotó, illetve műhely mutatkozik be a budapesti Vörösmarty téren. Kézművesek, népművészek, iparművészek, dizájnerek, innovatív kézműves alkotók, valamint kézműves élelmiszert készítők portékáit lehet megcsodálni és megvásárolni, emellett színes tavaszi, illetve húsvéti programokkal várják a családokat.

"Nyitott műhely" program a családoknak

A vásár ideje alatt minden hétvégén (szombaton és vasárnap) 10-16 óráig „Nyitott műhely” kézműves bemutatóval készülnek a szervezők. A népi hagyományokra épülő prezentációk – melyekhez a látogatók is csatlakozhatnak – hétről hétre változnak: lesz tojásfestés, nemezelés, mézeskalács készítés- és írókázás, ötvös munkák, hangszerkészítés (dob, síp, furulya), gyöngyfűzés, fazekalás, papírmerítés, üvegfújás, bőrdíszmű készítés, és kosárfonás is. A vásár első hétvégéjén, március 28-án, szombaton: ékszerkészítés, nemezelés, fafaragás, mézeskalács készítés; március 29-én, vasárnap pedig bőrművesség, kosárfonás, üvegfújás és tojásfestés lesz a program a nyitott műhelyben. A kisebbek csütörtök, péntek, szombat, vasárnap délelőtt és délután Kézműves Játszóházban ismerkedhetnek a népi mesterségekkel. A program ingyenes, a helyszínen lehet jelentkezni.

Fazekas verseny és rakuzás a vállalkozó kedvűeknek

A Budapesti Tavaszi Vásár ideje alatt rendeznek fazekas versenyt, a vállalkozó kedvűek részt vehetnek rakuzáson, ahol kerámiából mintáznak nagyméretű virágokat a mesterek. Akik elfáradtak a vásári forgatagban a Kerengőben pihenhetnek meg. Az étel bemutatókat sem kell nélkülözni: a Tavaszi gasztronómiai íz kavalkád a polgári és paraszti konyhát mutatja be installációkkal, és a látvány kenyérsütés is izgalmas programnak ígérkezik. Színpadi programok, koncertek A rendezvény ideje alatt minden hétköznap 17 órától 21 óráig óránként (17:00, 18:00, 19:00, 20:00); minden hétvégén délelőtt 11:00-tól, 12:30-tól és délután 15:00-tól, 16:00-tól, 17:00-tól, 18:00-tól, valamint 20:00-tól változatos színpadi produkciók és koncertek szórakoztatják a közönséget. Jellemző műfajok: a folk, a néptánc, a crossover, és a jazz lesznek.

A részletes program a www.budapestinfo.hu internetesen oldalon tekinthető meg.

forrás: turizmusonline.hu

Kapcsolat