Három apró gepárd Schönbrunnban

05
May

Gepárd hármas ikrek születtek a schönbrunni állatkertben, anyjuk példamutatóan gondoskodik róluk.


A nagymacskák házában, mintegy 95 napos vemhesség után, komplikációk nélkül jött világra április 16-án a három gepárdkölyök. "A veszélyeztetett állatfaj állatkertünkben élő egyedeinek ez már a harmadik sikeres ellése 1999 és 2001 után. A kölykök gyönyörűen fejlődnek" - közölte Dagmar Schratter, az állatkert igazgatója a Bild című napilappal.

Cimber, a gepárdmama már két éve él Bécsben. Első kölykeit hozta világra, és példamutatóan gondozza, rendszeresen szoptatja őket. A kicsik nemét egyelőre nem tudták megállapítani.

Az igazgatónő elmondta: a gepárdbébiket még nem tekinthetik meg a látogatók, legalább három-négyhetes korukig türelemmel kell lenni, akkor hagyhatják el legkorábban a barlangot, ahol világra jöttek. A három apró ragadozó mindegyike körülbelül 500 grammos súllyal született.

Életük első három hónapjában anyjuk táplálja őket, ám miután körülbelül egy hónapos korukban kibújnak az első tejfogaik, húsos falatokkal is kiegészítik az étrendjüket.

A hármas ikrek apja a kétéves Akin, amely tavaly érkezett a schönbrunni állatkertbe a pretoriai Ann van Dyke Gepárdcentrumból. A hím állat a vadonban sem vesz részt az utódgondozásban, így az állatkertben sem.

A gepárdok tenyésztése nem egyszerű, és nagyon ritkán jár sikerrel. Az állatkert öt gepárdja közül végül Cimber és Akin gondoskodott a rég várt alomról.

Kapcsolat