Kaposfest: zene a börtönből és a lovardából

12
Aug

A válság idején indult Magyarország egyik legnagyobb komolyzenei fesztiválja, a szervezők pedig ma már 15 ezer embert várnak Kaposvárra. Augusztus 13-a és 19-e között az Amadinda ütősegyüttes, Jan Erik Gustaffson vagy Kokas Katalin játékát évezhetjük.

5. alkalommal érkeznek a nemzetközi komolyzenei élet hírességei Kaposvárra. A Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál eredetileg azért indult útjára, hogy bizonyítsa, hazánkban is lehet olyan zenei fesztivált rendezni, amelyre a nemzetközi zenei élet is felfigyel. A rendezvény mára alaposan kinőtte a befogadó Szivárvány Palota kereteit, a szervezők még sem tervezik, hogy sokat változtatnának a helyszínen – hiszen a zeneház kiváló közeg rádiófelvételek készítéséhez, így a közvetítést több millióan hallgathatják világszerte.

A Kaposfest idén különleges programmal is készül. A Hungarikumok napján a Kassai Völgybe, Kassai Lajos lovasíjász fedeles lovardájába szervezik a koncerteket. Ekkor Alina Ibragimova, Kelemen Barnabás, Alina Pogostkina, James Boyd vagy Maxim Rysanov ad majd elő magyar műveket, miközben kunsági birkapörköltet, rétest, tokaji borokat kóstolhatnak meg a látogatók.

Érdekesség a „Köztörvényesek" című koncert is, amikor olyan zeneszerzők műveiből válogatnak, akik életük valamely szakaszát börtönben töltötték. „Az elgondolás onnan ered, hogy hajlamosak vagyunk azt hinni: azoknak az embereknek, akik ezeket az éteri, gyönyörű zenéket írták, angyali jellemük volt. Idealizáljuk őket, holott némelyikük a bűntől sem riadt vissza, a törvény ellen is vétett. Ezt a kettősséget igyekszünk a koncerttel megmutatni. Szerintem rendkívül izgalmas dolog lesz lerántani a leplet ezekről a szerzőkről: ott maradnak majd pőrén – esendő emberekként – a fantasztikus alkotásaikkal" – mondja Bolyki György, a fesztivál főszervezője.

Kapcsolat