Két hónapig tartó programsorozattal ünneplik a 150 éves a Vigadót

14
Jan

Hangversenyekkel, művészeti programokkal és egész napos konferenciával ünneplik a Pesti Vigadó átadásának 150 éves évfordulóját januárban és februárban.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke kiemelte: bár története során számtalanszor elpusztult a Vigadó, 150 év elteltével újra „élő állapotban” lehet jelen, sőt, soha ilyen fényében, pompájában nem volt, mint most. „Egyedülálló összművészeti központról van szó, Európa egyetlen olyan kulturális helyszínéről, ahol hat műfaj produkciói akár egy időben lehetnek jelen” – hangsúlyozta.

Juhász Judit, az MMA szóvivője elmondta: a január 13-tól február 20-ig tartó ünnepi programok az akadémia kilenc tagozatának sokszínűségét hivatottak bemutatni a fővárosi és vidéki közönségnek, köztük a gyerekeknek. Kiemelt helyet foglalnak el a 2011-ben elhunyt Kossuth-díjas bábművész, Kemény Henrik 90. születésnapja köré szerveződő programok. Szervusztok, pajtikák! címmel január 13. és február 1. között látható az életművet bemutató kiállítás, január 22-én, a magyar kultúra napján pedig a gyerekeket várják bábelőadásra, közös bábkészítésre és drámapedagógiai foglalkozásra. Január 29-én, Kemény Henrik születésnapján díjátadóval és könyvbemutatóval egybekötött ünnepi ülést tartanak – ismertette Juhász Judit.

A magyar kultúra napján a bábos gyerekprogramok mellett csoportos, szervezett idegenvezetéssel, a Vigadó téren térzenével, este a díszteremben a Virtuózok tehetségkutató három kategóriagyőztese, Boros Mihály, Lugosi Dániel Ali és Gyöngyösi Ivett ünnepi hangversenyével várják a vendégeket.

A 150 éves a Vigadó című sorozat további zenei programjai közé tartozik a két zongorista-házaspárból álló Magyar Zongorás Négyes, azaz Várnagy Andrea, Farkas Zsolt, Hegedűs Katalin és Hegedűs Endre koncertje, a Honvéd Férfikar Liszt, Európa vándora című hangversenye és a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertje, amelyen Beethoven IX. szimfóniája mellett Erkel Ünnepi nyitánya is elhangzik Hollerung Gábor vezényletével.     Lázár Kati Jászai Mari-estjével érkezik, Béres Ilona és Tordai Teri Örkény Macskajátékának Berényi Gábor-féle átiratát adja elő, Blaskó Péter pedig Mikes Kelemen életét eleveníti fel Tamás Menyhért monodrámájában – részletezte Juhász Judit.

Bár a magyar animáció 100 évét tavaly ünnepelték, az évfordulót kissé „megnyújtva” kiállítást rendeznek a témában, míg a Pesti Vigadó épületének 150 éves történetét egész napos konferencián vitatják meg február 12-én; ennek részleteit később ismertetik.

Forrás: turizmusonline.hu

Kapcsolat