Kétszáz év után látható Mozart klavikordja

30
Oct

Kétszáz év után ismét látható Bécsben Mozart egykori klavikordja, amelyen többek között a Varázsfuvolát is komponálta.

A híres klavikordot, amely a zongora egyik elődjének tekinthető, november 10-ig lehet megnézni a Domgasse 5. alatt, a bécsi Mozarthausban. Itt található Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) egyetlen máig fennmaradt bécsi lakása, ahol a zeneszerző 1784-től 1787-ig élt. A hangszert az év többi részében a zeneszerző salzburgi szülőházában állítják ki.

A klavikord egy lenyűgöző hangszer, amely amikor megszólal, mintha Mozart közelébe varázsol minket - mondta Matthias Schulz, a Mozarteum Alapítvány vezetője. A négylábú, ötoktávos, diófából készült klavikord mindvégig Mozart magánhangszere maradt, nem lépett fel vele a nagyközönség előtt. Csak gyakorláshoz és zeneszerzéshez használta - ismertette Gerhard Vitek, a bécsi Mozart-ház vezetője.

A hangszerre tapasztva annak idején találtak egy kézzel írott üzenetet is, amelyet Mozart felesége, Constanze hagyott hátra. A kis papíron az olvasható, hogy Mozart az utolsó műveit, mint a Varázsfuvolát, a Titus kegyelme és a Requiem című darabokat ezen a hangszeren komponálta öt hónap leforgása alatt. A kézzel írott kis jegyzet is megtekinthető a bécsi Mozart-házban. A hangszert november 2-án és 9-én meg is szólaltatják majd Bécsben.Forrás: MTI

Kapcsolat