Király(i) programok a természetben ősszel

26
Aug

A nyár végével nemcsak az iskola kezdődik, kezdetét veszi az ősz is. De nemcsak az iskolapadban lehet tanulni, hanem a természet is kiváló tantermet nyújt egy-egy szép őszi napon. Vegyük sorba, mit is kínálnak szeptemberben a szakemberek által szervezett ismeretterjesztő programok.


Az ősz eljöttének egyik igazi jele, mikor a fecskék útra kelnek. Dinnyésen el is búcsúzhatunk tőlük szeptember 8-án, hétfőn: Kisboldogasszony napján indulnak útnak a nálunk fészkelő fecskék, de még további egy hónapig találkozhatunk kisebb-nagyobb vonuló csapataikkal, amelyek javarészt északabbról jönnek. Megismerkedhetünk ennek a magyar nép számára igen kedves kismadárnak a szokásaival.
Találkozás: Dinnyésen a Rózsa utca – Rákóczi utca sarkán, a gólyafészek alatt
Aki lemaradt, ne búslakodjon, mert szeptember 13-án, szombaton ismét részt vehet a búcsúztatón.

A 13-i hétvégén, szombaton 9.00-15.00 kellemes sétára csábít az agostyáni Ökofalu, ahol utcai ruhában középkori időutazáson vehetünk részt, megismerkedünk a történeti ökológiai programmal és a természetgazdálkodási majorság működésével. Majd további séta során megtekintjük Bajon az Öreg-Kovács-hegyi ásatás színhelyét.

 Szeptember 20-21-én, a Kulturális Örökség Napjai keretén belül mintegy 2 órás szakvezetéses séta során ismerhetjük meg az alcsúti Arborétum évszázados faóriásait, a klasszicista kastély maradványait, a babaházat és a medveházat.

Őszi csillagtúrára hív a tatai Csillagvizsgáló mindenkit, aki érdeklődik a csillagászat iránt. Szeptember 20-án a TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum csillagászai egy interaktív kiállítás és korhűen berendezett múlt század eleji dolgozószobában bemutatják Posztoczky Károlyt, a műkedvelő csillagászt, és hagyatékának dokumentumai alapján korának csillagászatát. A kupolában lévő Reinfelder-Hertel refraktorral és a hozzá tartozó eszközökkel, "csillagásznak érezheti magát, aki az este folyamán egyszerű megfigyeléséket szeretne tenni az őszi égbolton.

Szeptember végétől különleges élményben lehet része annak, aki ellátogat a Gerecsébe. A lakott területektől, városoktól távoli, erdős területen megkezdődik a szarvasok násza: a szarvasbőgés. A bőgés alkonyattól kezd erősödni, amikor már enyhül az idő, az azonban már megfigyelhető, hogy a szarvasbikák egyre inkább keresik a helyüket, készülődnek a párzáshoz. A résztvevők fültanúi lehetnek egy különleges koncertnek, ami minden évben csak ebben az időszakban tapasztalható. A szakvezetéssel egybekötött élményszerző túrára szeptember 27-én kerül sor, találkozó az agostyáni Ökofalu parkolójában lesz.

A népi hagyomány szerint Szent Mihály napján hajtják be a pásztorok a nyári legelőről a telelőhelyre a jószágot. Szeptember 27-én, szombaton Dinnyésen szakvezetéssel túrán lehet részt venni, ahol a túra során számba veszik a résztvevőkkel a jószágtartás hatását a madárvilágra.

Kapcsolat