Konzuli segítség az Adrián

17
Jun

Szombattól két hónapon át ismét működik ideiglenes konzuli szolgálat a horvátországi Splitben, segítséget és ügyintézést biztosítva a bajba jutott magyar állampolgároknak.

A Külügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint a Dalmáciában dolgozó diplomata konzuli kerülete Zára (Zadar), Sibenik-Knin, Split-Dalmát, valamint Dubrovnik-Neretva megyére terjed ki. Szükség esetén az éjjel-nappal hívható 00-385/99-558-5555 mobiltelefonszámon érhetik el a magyar állampolgárok. A négy dalmát megyén kívüli területekről továbbra is a zágrábi magyar nagykövetség konzuli szolgálatát kereshetik meg a bajba jutott magyarok.

Horvátországba évente több mint 300 ezer magyar utazik. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján leggyakrabban halálesetek, kórházi kezelés, ellopott vagy elveszett úti okmányok pótlása, közúti balesetek, szabálysértési eljárások, káresetek és vámügyek intézése miatt hívták a tengerparti Splitben állomásozó diplomatát. Horvátország július 1-jétől csatlakozik az Európai Unióhoz, emiatt gyorsabb lesz az átkelés a határon.

 

Forrás: origo.hu

Kapcsolat