Koronázási Ünnepség és Duna Fesztivál Pozsonyban

12
Jun

A szlovák főváros két különböző arcát mutatja meg a júniusi Koronázási Ünnepség és a szeptemberi Duna Fesztivált. Előbbivel a történelmi, utóbbival a modern, fiatalos város képét szeretné erősíteni a turisták felé Pozsony.

Pozsony legfényesebb történelmi korszaka a magyarokkal közös örökséghez, koronázóvárosi múltjához kötődik – hangsúlyozta Stano Frantisek, a Pozsonyi Turisztikai Hivatal vezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján –, ehhez visszanyúlva célozta meg a város marketingszervezete a „koronázó Pozsony” brand kialakítását.
A szlovák fővárosban 2003 óta rendezik meg a Koronázási Ünnepséget, amellyel a magyar királyok és királynék egykoron itt zajlott – szám szerint 18 – koronázására emlékeznek a pozsonyiak. A rendezvény időpontja minden év negyedik júniusi hévégéje – a legjelentősebb, Pozsonyban megkoronázott uralkodó, Mária Terézia tiszteletére. Az idei, június 21–23. közötti ünnepséget az első pozsonyi koronázás emlékének szentelik: I. Lipót fejére éppen 450 évvel ezelőtt került fel a királyi hatalom jelképe, 14 éves korában. A rendezvény szórakoztató módon, ugyanakkor hitelesen eleveníti fel a történelmi források alapján rekonstruált koronázási szertartást, amelyben 120 színész működik közre korhű jelmezekben, és I. Lipót szerepére is sikerült találni egy 14 éves színészpalántát – tájékoztatott Miroslav Vetrík, az egyik főszervező.

Az ünnepi aktus után Pozsony utcáin kezdetét veszi a népünnepély, kézművesek, mutatványosok, korabeli zenét játszó muzsikusok, énekesek és más látványosságok elevenítik meg a kor hangulatát, a városon végigvonuló koronázási menet koronázási érméket szór a „nép” közé, az egyik szökőkútból pedig ezúttal 150 liter bor folyik majd. Színi előadásokkal idézik meg I. Lipót uralkodásának emlékezetes momentumait, így a Wesselényi-féle összeesküvés résztvevőinek 1671-es kivégzését, valamint a törökök súlyos vereségével végződött 1683-as bécsi csatát – utóbbit élő sakkparti formájában. A programok ingyenesek, de 12 euróért ülőhely is vásárolható a színi előadásokra, magyar, német vagy angol nyelvű audio guide tolmácsolással
A folytatásban Pozsony egész nyáron át színes kulturális és szabadtéri programokkal várja a turistákat. A Pozsonyi Kulturális Nyarat szeptember 5–8. között a Duna Fesztivál zárja, amely 15 év után a németországi Ulmból a szlovák fővárosba költözik és a jövőben páros években Ulmban, páratlan években Pozsonyban lesz megrendezve. A fesztivál célja a Duna-stratégia szellemében megmutatni mindazokat az értékeket, amit a Duna összeköt: a különböző országok, népek klasszikus és modern kultúráját, népművészetét, gasztronómiáját.

 

Forrás: turizmus.com

Kapcsolat