Különleges vízi járművek a Balatonon

31
Jul

A Balatonnál járva a fürdésen kívül számos egyéb lehetőség is adódik, hogy a vízen töltsük el szabadidőnket. A vízibiciklizést és kajakozást bizonyára mindenki ismeri, ám akad néhány olyan különleges sport is, amely még csak mutatóban van jelen.

SUP, avagy az állva evezés

Ezek közül az első a stand-up paddle, röviden SUP, mely a kenuzás és a szörfözés keveréke. Egy deszkán egyensúlyozva kell állva evezni, így lehet haladni a hullámok között. Népszerűsége az utóbbi időben rohamosan növekszik, hiszen technikája viszonylag könnyen elsajátítható és nem függ edzettségi szinttől vagy nemtől, kortól, ráadásul igen jól fejleszti az egyensúlyérzéket, s rengeteg izomcsoportot megmozgat.
A SUP a Balatonon Tihanynál űzhető, ami védettsége miatt kiváló helyszín, nem beszélve a gyönyörű táj látképéről. Ideális választás lehet kezdő szörfösöknek és hullámlovasoknak is.

 Sárkányhajó: amiben elfér a teljes kollektíva

A második különleges vízi eszköz a sárkányhajó, mely Dél-Kínából származik. Ehhez 20 evezősre, 1 dobosra és 1 kormányosra van szükség, jól látható, hogy igen emberigényes közlekedési eszköz, éppen emiatt egyre gyakrabban építik bele csapatépítő tréningekbe a sárkányhajózást. A résztvevőknek egyetlen kritériumnak kell megfelelniük: tudjanak csapatban dolgozni, semmi más követelmény nem lényeges.
A hajó a nevét alakjáról kapta, hiszen tradicionálisan a jármű eleje sárkányfejet, míg vége sárkányfarkat formáz, az evezősök ülve hajtják a hajót, kenulapáthoz hasonló evezőikkel, a dobos menetiránynak háttal, szintén ülve adja az ütemet, míg a kormányos a hajó végében állva igyekszik a kormányrúd segítségével a helyes irányba terelni a járművet.
A sárkányhajózás a Balatonnál Balatonfüreden űzhető, leginkább a korábban említett nagy létszámú résztvevő-igény miatt előre megszervezett programként akár középiskolás osztálykirándulás, akár csapatépítő tréning részeként.

 Építsd magad vitorlás lehet a proa

Végül, de nem utolsó sorban érdemes néhány szót ejteni a proa hajókról. A Csendes-óceánról származó vízi eszköz ismertetőjegye, hogy két hajótestből áll, igen gyors és rettentően stabil. Magyarországra egy különös gondolat eredményeként került: az ötlet kigondolója szeretné a vitorlázást közelebb hozni az emberekhez – nemcsak elvi síkon, hanem szó szerint értve is. Szerinte ezekkel a kis vízi járművekkel sokkal látványosabb versenyeket lehetne rendezni, mert partközelben tudnak maradni, így a nézők sokkal többet látnának a futamokból. Ezen kívül sokkal költséghatékonyabb, mint egy nagy vitorlás fenntartása, egyrészt könnyedén ki- és visszaemelhető a vízbe, nem kell kikötőben tartani, másrészt egy ilyen hajót akár saját kezűleg is építhetünk magunknak. Ehhez természetesen nem árt elsajátítani az alapokat, melyek a proákat jellemzik, ezért a közösségi hajóépítés ötlete is felmerült, ahol a tudást és a költségeket is megosztanák az érdeklődők.
Proa hajókkal egyelőre Badacsony környékén találkozhatunk, de elképzelhető, hogy hamarosan több helyszínen is elő fog fordulni a Balatonnál.

Kapcsolat