Megnyílt a világ legnagyobb fapados repülőtere Kuala Lumpurban

12
May

Már üzemel Malajzia fővárosában a fapados légitársaságok kiszolgálására épült KLIA 2 repülőtér, mely előreláthatólag évi 45 millió, helyi és nemzetközi low-cost járatokkal érkező utast fogad majd.


Az egyik legnépszerűbb ázsiai légitársaság, az AirAsia, melyet a magyar utazók is szívesen választanak, május 9-től szintén ezt a repülőteret használja.

Az új KLIA2 (Next Generation Hub) a világ legnagyobb low-cost repülőtere, dizájn és építészeti szempontból egyaránt egyedülálló, miközben rendkívül könnyen áttekinthető az utazók számára. Már idén, 8 hónap alatt 25 millió utast fogad majd, miközben éves kapacitása 45 milliós.
Területe 257 000 nm; 60 kapuval, 8 külső álláshellyel és 80 utashíddal és 32 000 nm-en elhelyezkedő, 225 üzlettel bíró bevásárlóközponttal, két órányi ingyenes wifivel várja az utazókat. A KLIA 2 forgalomirányító tornya 141.3 méteres magasságával a legnagyobb a világon, négy kilométer hosszú kifutópályája 2.2 kilométeres távolságban található testvérrepülőtere, a KLIA betoncsíkjától, így - a délkelet-ázsiai régióban elsőként - párhuzamosan tud fogadni és indítani repülőgépeket.
A korábbi LCCT (low cost carrier terminal) 8 évnyi működés után költözött át a KLIA2-re. A KLIA 2 pillanatnyilag tíz légitársaság gépeit fogadja, többek között a Thai AirAsia, az Indonesia AirAsia, a Lion Air, a Tiger Airways Singapore, a Cebu Pacific Air, a Malindo Air és a Mandala Airlines járatait. Május 9-én érkezik az első Air Asia járat az új repülőtérre. A repülőtérről a belvárosba 33 perc alatt lehet eljutni a KLIA expresszel.
Simon Karolina, a Délkelet-Ázsiára szakosodott Ázsiaspecialista utazási iroda vezetője elmondta: „Az új repülőtér megnyitásával a magyar utazóközönség számára is új lehetőségek nyílnak meg. A Budapestről Kuala Lumpurba érkező, majd onnan továbbrepülő utasoknak kényelmesebbé válik az utazás, olyan kedvelt úti célok, mint pl. Malajzia, Hong Kong, Vietnam, Thaiföld vagy Bali is egyszerűbben lesznek megközelíthetőek.”

Kapcsolat