Michelangelo-kiállítás Rómában a művész halálának 450. évfordulójára

02
Jun

A Michelangelo, 1564-2014 - Találkozás egy egyetemes művésszel címet kapta az olasz főváros különleges pontján megnyílt kiállítás. A Capitolium-dombon lévő római teret (két oldalán a múzeumok épületeivel és középen Marcus Aurelius lovas szobrával) ugyanis Michelangelo tervezte 1538-ban.


A kiállításon látható százötven alkotás mintegy fele eredeti Michelangelo-mű. A többi, "elmozdíthatatlan" szobor, kápolna vagy festmény másolatban vagy rajzokon elevenedik meg - mondta a kiállítás megnyitóján a kurátor Cristina Acidini, a firenzei műemlékvédelmi felügyelőség vezetője.

Így került a Capitoliumi Múzeumok egyik épületének udvarára a Firenzei Akadémián őrzött Dávid-szobor másolata. Michelangelo eredeti rajzain láthatók a Vatikánban található Sixtus-kápolna, Szent Péter-bazilika, Mózes-szobor és Pietà terveinek vázlatai. Az alkotások többek között a firenzei Buonarroti-házból, az Uffizi Képtárból, a Vatikáni Múzeumból és a londoni British Museumból érkeztek.

A szeptember 14-éig látható kiállítás legszebb darabjai közül az olasz sajtó a Madonna della Scala néven ismert domborművet emelte ki, amelyet Michelangelo tizenöt évesen alkotott, valamint a hattyú által elcsábított Lédát ábrázoló rajzot. Michelangelo Brutus-mellszobra (1538) mellett látható az a két ókori Brutus-portré is, amelyet a Capitoliumi Múzeumokban és a Vatikáni Múzeumban őriznek.

Kapcsolat