Miskolc és Lillafüred kisvasúton

13
Sep

Miskolcra utazva több tudományos-fantasztikus nevű dologba akadhatunk: mint Ómassa, az őskohó vagy a Puskaporos Faházhoz címzett vasútállomás, nem beszélve a Szinváról, melynek patakvölgyébe fogunk kalandozni.

1. NAP: Miskolc

Észak-Magyarország legnagyobb városában járunk. Tegyünk egy sétát a belvárosban, ahol a Dísz téren találjuk  a világórát, a Művészetek házában kiállítást, a Szinva teraszon a Miskolci lányok szobrát láthatjuk, míg a város templomai külön túrát is megérnek. Egész biztosan kihagyhatatlan célpontja lesz túránknak az Avas-hegy, a 234 méter magasan a város közepén terpeszkedő vulkáni eredetű domb. Az északi lejtőjén kápolnát, a Miskolc jelképének számító, 16. századi templomtornyot és a kilátót látogathatjuk. Az úton végig pihenőteraszok teszik kényelmesebbé az emelkedős sétát. Az Avas aljában leljük a domboldalba vájt avasi pincesort, melynek ódon pincéi között talán nincs is 200 évesnél fiatalabb. Nem csak kívülről, betérve is izgalmasak az avasi pincelyukak: ne hagyjunk ki borkóstolókat sem!

2. NAP (A variáció): Kisvasút - Lillafüred, Újmassa, Garadna és Miskolctapolca

Miskolctól 10 km-re, a Szinva, a halastavak és sziklák ölelésében érjük el Lillafüredet, méghozzá erdei kisvasúton. A Szent István-barlang télvíz idején 9:00-15:00-ig fogadja látogatóit, lustálkodásra majd este találjunk időt, hiszen itt találjuk az Anyósfogsort és a Mamut-fogsort is. Szombaton szoros időbeosztással és sok programmal teli napnak nézünk elébe.

 Lillafüreden a parkkal, függőkerttel körbevett neoreneszánsz palotaszállótól nem messze hazánk legnagyobb vízesését láthatjuk, míg innen 500 méterre juthatunk le a Szent István barlangba, ahol óránként indulnak 30 perces vezetett túrák.
Visszaszállva a kisvasútra egy megállóra találjuk az újmassai őskohót. Az 1813-ban épült szénfűtésű nagyolvasztót már a kisvasút megállójából is látjuk. Mellette a Massa Múzeumban ennek elődjéből, az Ómassai kohóból is láthatunk kohászati eszközöket. Jó időben a kisvasúttal Garadnáig utazhatunk, ahonnan egy könnyedebb gyalogtúrát tehetünk Ómassára.

2. NAP (B variáció) -  Bükkszentkereszt és Miskolctapolca

Délelőtt Bükkszentkeresztre látogatunk. A településre érkezve a Szabadtéri Néprajzi Gyűjteményt tekintjük meg, ahol az ősi bükki mesterségek - favágás, szállítás, mész- és szénégetés, üvegfúvás, kovácsmesterség - egykori munkaeszközeit, használati tárgyait, termékeit csodálhatjuk meg.

 Mielőtt visszaindulnánk Miskolcra, a Bükki Üveghuták Ipartörténeti Múzeumával ismerkedünk meg. A múzeumban az üveg alapanyagaival, az üvegolvasztó kemencével, olvasztóüstökkel, az üvegfúvó pipával, az üvegfúvás segédeszközeivel, valamint számos fúvóformával találkozhatunk. A XIX. és a XX. század különféle üvegtárgyai közül is igazi különlegességeket tekinthetünk meg.

Délután a városhoz tartozó Miskolc-Tapolcára utazzunk. 30 fokos vizével télen-nyáron élvezhető Barlangfürdőbe. Két fedett medencéjével - termál és élménymedence -, szaunaparkjával a legideálisabb téli kikapcsolódás.

3. NAP: Diósgyőr

A Diósgyőri vár bejárása egy szép vasárnapi program. A királynék várát szép vadgesztenyesor alatt érjük el. 

 

 

Forrás: Itthon otthon van

Kapcsolat