Mobiltelefon-alkalmazás segíti a magyar fogyasztókat külföldön

07
Jul

Az Európai Fogyasztói Központok Hálózata kidolgozta az ECC-Net: Travel nevű mobilalkalmazást, amely segít eligazodni európai fogyasztóvédelmi kérdésekben az unió tagországaiban, Norvégiában és Izlandon.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságon belül működő magyarországi Európai Fogyasztói Központ tájékoztatása szerint ECC-Net: Travel alkalmazás használatával az Európai Unióban hivatalos 23, valamint norvég és izlandi nyelven olvasható információ bolti vásárlás, autóbérlés, szállodai szolgáltatások, légi, vasúti, buszos és hajós közlekedés, egészségügyi ellátások témakörben, emellett fontos telefonszámokat és elérhetőségeket tartalmaz.

Az alkalmazás angol vagy német nyelven indul, azt követően pedig a felhasználó lakóhelyének megadásával és a nyelv kiválasztásával az információ magyar nyelven is elérhető.

Az "ECC-Net: Travel" alkalmazás ingyenes, továbbá offline módon, azaz internet kapcsolat nélkül is használható a roaming díjak elkerülése érdekében.
A program olyan mobil eszközökre telepíthető, amelyek iOS, Android, Microsoft Windows operációs rendszerrel működnek.

Az alkalmazást sajtótájékoztatón mutatták be szerdán az Európai Parlamentben, Strasbourgban, amelyen a fogyasztói politikáért felelős európai biztos, Neven Mimica is részt vett, aki a közleményben hangsúlyozta, a sikeres belső piac attól is függ, hogy az állampolgárok ismerik-e fogyasztói jogaikat.

Kapcsolat