Négy nap majális: hová utazzunk?

22
Apr

Túl a sör-virsli és Liget tengelyen, a véradáson és a májusfán – melyek természetesen abszolút érvényű május elsejei programok, idén tényleg fergeteges programsorozattal ünnepelhetünk: nyit a Balaton és a feje tetejére áll Budapest. Majálisozhatunk, piknikezhetünk, lesz utcazene fesztivál, vitorlázás, móka, de a lényeg az, hogy érezzük jól magukat. Ehhez gyűjtöttünk ötleteket.Újra Nagy Futam és Dunai Regatta Budapesten

Formula 1-es versenyautók, helikopterek és repülőgépek inváziójáról, a Nagy Futamról és a közelgő WTCC Túraautó Világbajnokságról szóló cikkünkben mindent összefoglaltunk erről a programról.

A város közepén, a folyón is zajlik majd a műsor, hiszem a Műegyetem-rakparton egyetemek nyolcas evezősei és sárkányhajósok versengenek majd egymással. A látványos bajnokság a Parlamenttől indul, elhalad a Vigadó mellett, majd megérkezik az egyetem elé.

Kuriózum: mivel idén a Visegrádi országok 10 éves EU csatlakozásának évfordulóját is ünnepeljük, a V4-ekkel kiegészülve cseh, lengyel, szlovák egyetemek is versenybe szállnak majd a Dunai Regatta kupákért.

Ha inkább kiszabadulnánk a városból, irány Cegléd, ahol sok remek koncert mellett – mint a pécsi 30Y – az egész városban a zene veszi át az uralmat a hangulat felett: Utcazene Fesztivál lesz, sorban a harmadik.

 Tavainknál: Nyitott Balaton, nyári Tisza-tó

Május 1-jén szezonkezdő hét indul a Balatonnál, megmozdul minden balatoni település, nagyobb város, nyitnak a büfék, lesz piknik, kerékpáros és gyalogos túrák, ajándék napfürdő, és még sok-sok minden!

Már beállt a Tisza-tó nyári vízállása, így nyugodtan kerékpárt ragadhatunk, és elindulhatunk majálisozni a gátkoronán egy nagy kerékpártúrára, sőt a vadvízi országban garantált vízi- és extrém programokra is számíthatunk.

Északon: alföld / hegyvidék

Észak-Magyarországon Tekerj a Hegyre kerékpártúrát szerveznek Tokajon. Megismerkedhetünk a helyi történetekkel, és nem utolsó sorban a tokaji borral is. Aki pedig nem a bor történelmével, hanem magával az itallal szeretne közelebbi kapcsolatba kerülni, Hollókőn bornapok, Sátoraljaújhelyen pincemustra adja a majális sava-borsát.

Észak-Alföldön a Hortobágy vadasparkjában Farkasmajális, másnap csillagséta lesz. Debrecenben pedig a Zsuzsi vonattal ünnepelhetünk.

Délen – Nyugaton – Keleten

Dél-Alföldön népzenei sokadalom lesz Szentesen, felkereshetjük a városi majálisokat, valamint a 10 éves Gyopárosfürdő is szervez programokat. Orosházán évadnyitó lóversenyen vehetünk részt.

Dél-Dunántúlon a III. Zsolnay Fesztiválon vehetünk részt Pécsett, de ha nem vágyunk a városi kulturális rendezvények forgatagára, tegyünk egy túrát Óbányán, vagy kerékpárt ragadva látogassunk el Orfűre.

Nyugat-Dunántúlon: Zalaegeszegen Pálinka és Mangalica Fesztivál lesz, Körmenden Európa Napokat tartanak, Celldömölkön színes-illatos forgatagba érkezünk, mert Tulipánfesztivált rendeznek. A májusfaállítás legjobb helyszíne pedig Velem lesz.

Közép-Dunántúlon Velencei-tónál bor- és pálinkafesztivál, és az ezt támogató főzőverseny is lesz. Érdemes kombinálni a két rendezvényt.

Kapcsolat