Nincsenek ketrecek a felújított párizsi állatkertben

11
Apr

Hat évig tartó zárva tartás és három évig tartó munkálatok után szombattól ismét látogatható a 170 millió euróból (52 milliárd forintból) teljesen megújult párizsi állatkert.


A korszerűsített intézmény mintegy 180 állatfaj több mint ezer egyedének nyújt 21. századi igényeknek megfelelően természetes környezetet. A 15 hektáros területet teljesen átalakították: a francia főváros keleti határán, a vincennes-i erdő szélén található nyolcvan éves állatkertből gyakorlatilag csak az emblémájának számító 65 méter magas műszikla maradt meg.

A Föld öt biodiverzitási övezete szerinti területek kialakításánál az első számú szempont az állatok egészsége és boldogsága volt, elefántok ezért nincsenek, mert nem tudnának elegendő teret biztosítani számukra.

A guyanai régióban üvegkupolás pálmaház idézi az Amazonas-esőerdőt, a szudáni területen a szélesszájú orrszarvúk és a nyugat-afrikai oroszlánok száraz cserjékkel borított szavannán kóborolnak, a Humboldt-pingvinek Patagónia sziklás földjén tipegnek, Madagaszkárból lamantinok és papagájok érkeztek, Európát farkasok és keselyűk idézik.
"A látogatónak úgy kell éreznie magát, mintha vendégségben járna az állatok birodalmában, egy világkörüli úton, a biodiverzitás kellős közepén" - mondta Thomas Grenon, a vincennes-i állatkertet 1934-es létrehozása óta felügyelő intézmény, a Párizsi Természettörténeti Múzeum igazgatója.

A hatalmas parkban nincsenek ketrecek és kordonok, nem a rajzfilmekből ismerős idealizált környezetben, hanem a vadonra emlékeztető hangulatban, deszkakerítések mögül vagy magaslesekről fürkészheti a látogató a völgyekben pihenő állatokat.
Az állatvédők is elismerik, hogy a helyzet nagyon sokat javult a párizsi állatkertben, ahol az állatok a korábbiaknál kevésbé stresszes körülmények között élnek, annak ellenére, hogy továbbra is megfosztják őket természetes szabadságuktól. Az igazgató szerint az új környezet éppen azt az üzenetet hordozza, hogy a természet egyensúlyának felborítása kihalással fenyeget egyes állatfajokat.

A hangsúlyt az oktatásra és a kutatásra helyezik, és az egyik távlati cél, hogy néhány veszélyeztetett fajt később visszaszoktatassanak a vadonba. A feliratok is sokkal játékosabbak és sokkal inkább pedagógiai jellegűek, mint korábban, amelyek az építési anyagok vagy a pálmaolaj felhasználása miatti erdőirtásoknak az állatok életkörülményeire járó veszélyeire is figyelmeztetnek.


Kapcsolat