Őszi programajánló Észak-Alföldön

13
Oct

Izgalmas kulturális programokkal, színházi találkozókkal, darulessel és elképesztő csokoládés dzsemborival találkozhatunk októberben és novemberben a termálvizek nagyszerű régiójában, Észak-Alföldön.

 Járjuk be az őszi Hortobágyot, szórakozzunk a Debreceni Ősz heteiben vagy túrázzunk a csodászép Szatmár-Beregben! Összeállításunk ebben segít.

Debreceni Őszi Fesztivál

Debrecen számos kulturális programmal, különleges ízekkel és pezsdítő túraajánlatokkal várja a feltöltődni vágyó látogatókat. A figurások szélesre tárták a Vojtina Bábszínház kapuit, a felnőtteknek új premiereket kínál a Csokonai Nemzeti Színház, a komolyzene rajongói új koncertsorozatok színvonalas hangversenyei közül válogathatnak. A többhetes Debreceni Őszi Fesztivál programsorozat neves előadókkal számos műfajban ígér felhőtlen kikapcsolódást, október elejétől, egészen november végéig. A debreceni ősz ízét hagyományosan a Márton napi libalakomán lehet megízlelni egri borcsillagokkal! A novemberi hűvös időben jól esik már a forralt bor is, mely már az adventi készülődésre, programokra csábít.

Hortobágyon Lehalászási Ünnep

De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen októberben még számos programra ellátogathatunk. Mindjárt itt van az október 11-i hétvége, amikor is Hortobágyon Lehalászási Ünnepet tartanak.  A rendezvényen, a halászati bemutató során bepillantást nyerhetünk egy olyan világba, amely eddig rejtve maradt a kíváncsi szemek előtt. A halászati kiállításon testközelből ismerhetjük meg a halászat közben használt eszközöket és Hortobágy vizes élőhelyét. A két nap alatt folyamatos színpadi programok, horgászverseny, országos halétel főzőverseny, gyermekjátékok és kézműves vásár biztosít igazi kikapcsolódást az egész család számára. És ha szerencsénk van, akkor ebben az időszakban már találkozhatunk Hortobágy legnagyobb számú látogatóival is, még pedig a darvakkal.

Daruvonulás és a Darufesztivál Hortobágyon

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, a híres daruvonulás pedig az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye, a Hortobágy egyik leglátványosabb madármozgalma. A vonuló darvak napközben a nemzeti parkot övező mezőgazdasági táblákon táplálkoznak. Késő délutántól gyülekeznek újra a pusztán, ahonnan csapatokban húznak a halastavak irányába, ahol az éjszakát töltik.

Az Észak-Európából szeptember második felében érkező madarak a komolyabb fagyok beköszöntéig maradnak nálunk, majd továbbindulnak észak-afrikai telelő területeikre. A Hortobágyon átvonuló darvak száma másfél évtized alatt néhány ezerről 100 ezerre nőtt. Évente másfél ezer látogató vesz részt nappali táplálkozó helyek és az alkonyati daruhúzás megfigyelésére szervezett programokon. Az eget betöltő krúgató darucsapatok látványa minden szemlélő számára felejthetetlen élményt nyújt.

A daruvonulás időszakának kiemelt eseménye az október 24-25-26-án megrendezett Darufesztivál. A természet ezen őszi ünnepén az egész nap a darvakról szól. Csokorba szedtük mindazon programokat, amelyek közel visznek bennünket ezekhez a csodálatos madarakhoz. Korán kezdjük a napot, hogy a kisvasúttal utazva a hajnali kihúzást is elkapjuk.

Napközben daru szafarira indulunk, hogy a darvakat táplálkozó területeiken figyeljük meg. Ugyanakkor a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatókozpontjában változatos programok várják az „alkalmi madarászokat". A Daruakadémia „pecsétgyűjtő tantárgyai" között a „Darvak világa" kiállítás megtekintése, daru szerepjáték, kézműveskedés és madár origami hajtogatás, „darudübögő tánciskola" szerepel. Az első 3 helyezett ingyenesen vehet részt az esteli daruhúzás megtekintésére szervezett vezetett túrán.

A megfáradt és megéhezett látogatók a Nemzeti Parkok és Naturparkok Ízeivel ismerkedhetnek különleges sajtok, ordás palacsinta, őstulok szalámi, szatmári lekvárok és pálinkák, öreglebbencs, betyárkrumpli formájában. Az ebéd utáni önfeledt szórakozást a Daru úrfi házassága című bábjáték képviseli. Azt ezt követő vetített képes előadás után, forralt borral, sütőtökkel felszerelkezve, omnibusszal, kisvasúttal, négy keréken vagy gyalogosan indulnak a vezetett túrák az esteli daruhúzások megtekintésére.

Szolnokon Csokoládéfesztivál novemberben

Ha kidaruztuk magunkat, akkor november 7-én irány Szolnok! A világ minden tájáról érkező csokoládékülönlegességek tárlatával, a csokoládé történetével, illetve elkészítésével kapcsolatos programok "egész kavalkádjával" várják a Szolnoki Csokoládéfesztivál és Nemzetközi Csokoládétalálkozó látogatóit.

A programok: csoki-kóstolók, bemutatók, csokizó, csokigyár, Hungarikum cukrászati sütemények, csokivonat, csokimozi, közművelődési programok, csokoládé eredetét, történetét és kedvező élettani hatásait bemutató tárlat, valamint kiállítás és vásár, amelyen nagy csokoládéválasztékot sorakoztatnak fel, a kézműves-, prémium- csokoládéktól a közkedvelt, jól ismert édességekig. Várják a családokat, a gyerekeket, minden felnőtt korosztályt egy édes, hétvégi bűnbeesésre november elején Szolnokra!

Kapcsolat