Őszi túratipp: Rétimajor

23
Sep

A télre azt szokták mondani: egyedülállóan szép, a tavaszra: virágillatú, a nyárra: szikrázóan tiszta, míg az őszre csak annyit: csodálatos. Rétimajorban, amikor a fák ezernyi színben pompáznak és a tavakat vékony köd üli meg, az maga a természet csodája. Ajánlónkban lesz csokimánia, halgasztronómia, wellness és Árpád-kori halászkunyhó is.


Akár a közeljövőben jó okunk lesz rá, hogy nekivágjunk egy Rétimajorba készülő kirándulásnak, hiszen  szeptember 20-án hagyományos Halászbúcsú lesz. Kirakodóvásár, különféle hagyományőrző műsorok, halfőző verseny és végül, de nem utolsósorban gasztronómiai remekek vonulnak fel a hagyományos Halászbúcsú alkalmával.  Ebben az esztendőben a harcsa áll a középpontban, minden erről a méltán népszerű és különösen ízletes nemes ragadozó halról szól majd.

Merre találjuk Rétimajort?

Mielőtt útnak indulunk: a fővárostól mintegy száz kilométerre található természetvédelmi területen elhelyezkedő tógazdaság – északi végében az Örspusztai Aranyponty Horgászcentrummal, a déliben Rétimajorral – kiválóan megközelíthető több irányból is. Legyen az az M6-os, vagy M7-es autópálya, melyről Székesfehérvárnál, illetve a sárbogárdi lehajtónál kell letérni. De közvetlenül a tórendszer mellett fut a Budapest – Pécs vasúti fővonal, Rétszilason leszállva könnyed, mintegy tíz perces sétával érhető el a turisztikai központ.

Szállás - csárda - program

A központ vendégfogadókkal, halászcsárdával, borpincével, halászati múzeummal, felszerelt konferencia teremmel és felüdülést nyújtó wellness központtal akár egy hetes kikpcsolódásra is ajánlható.

A változatos szálláshelyek és a wellness központ mellett igazi ínyencségeket kínál a Halászcsárda, ahol olyan ínyencségeket is megtalálunk, mint a diós pisztráng vagy a whiskey-s harcsa steak, de a bivaly pörköltetés szürkemarha levest is kipróbálhatjuk. Az éttermi kínálat jelentős részéhez a cecei bio-kertészetükben nevelt alapanyagokat, zöldségeket, gyümölcsöket hasznának fel. Szorosan a Halászcsárdához kapcsolódik a borpince, ahol nem csak saját termelésű borokat, de a táj, a vidék jellegzetes borait is megkóstolhatják az igazi ínyencek.

Elsősorban a hölgyek kitüntetett érdeklődésére tart számot a kézműves csokoládé-kóstoló, amely teljessé teszi a gasztronómiai élményeket. Itt helyben, a saját műhelyében készíti Nóra  csokoládé különlegességeket, egyedi ízesítéssel és formavilággal, exkluzív csomagolásban. Ezeknek a kis remekeknek az alapanyaga jelentős részben belga csokoládé pasztilla. A bombonok hozzáadott cukrot és tartósítószert nem tartalmaznak.

Az ősz a nagy séták ideje is, hisz mindenki szeretné még egyszer élvezni a melengető napsugarakat. Erre is kiváló lehetőséget biztosít Rétimajor. A központtól néhány lépésnyire áll Magyarország egyetlen, tematikusan felépített, önálló halászmúzeuma, az Aranyponty Halászati Múzeum. Ide belépve a látogató betekintést nyerhet a régebbi korok halfogási módszereibe, megnézhet számos fotót és eredeti halászati eszközt, melyekkel még eleink küzdöttek az elemekkel. A Múzeum-tó partján fekvő Árpád-kori halászkunyhó különleges látnivaló, innen romantikus kép tárul a nádi világra, ahonnan csak Matula bácsi helyi megflelője hiányzik a csónakjával.

Horgászparadicsom

A tógazdaság északi területén fekszik az Örspusztai Aranyponty Horgászcentrum, a horgászok igazi paradicsoma. Itt  nem csak horgászni, de halat fogni is lehet!. Kiépített horgászhelyek, halban bővelkedő tavak, három vendégfogadó egység, büfé és egy remek kemping verhetetlen ajánlat a vérbeli "fiús" hétvégékre.
Forrás: itthon.hu

Kapcsolat