Szupersztráda épül Angliából Amerikába Szibérián át

04
Apr

Egy közel húszezer kilométeres, Oroszországon keresztül futó autópályával kötnék össze Nagy-Britanniát és Amerikát, ami így a világ leghosszabb szupersztrádája lenne.

A Föld kerületének felét átszelő, összefüggő út megvalósításával kapcsolatban a javaslatokat már benyújtották, amely a már meglévő európai és ázsiai útvonalakat is összekötné. A tervek szerint Angliából a kontinensre, illetve Oroszországból Amerikába alagúton vagy komppal lehetne átkelni, így lehetővé válna, hogy Nagy-Britanniából egyenesen az USA-ba lehessen autózni.

Bár Oroszországban léteznek hosszú autóutak, azok állapota sok helyen siralmas, főként az ország keleti részén. Ilyen például a hírhedt Road of Bones (Csontok útja), amelyet a sztálini diktatúra politikai foglyai építettek, és onnan ered a neve, hogy állítólag a munkálatok során elhunytak csontjait is beleépítették az út alapozásába.

Ha megvalósulna ez az út, akkor Oroszország egy globális közlekedési elosztóhálózat lehetne – egy híd Európa, Ázsia és Észak-Amerika között –, ezáltal fellendíthetné az orosz gazdaságot és turizmust.

A több trillió dolláros út

Vladimir Fortov, az Orosz Tudományos Akadémia vezetője nemrég egy – a költségekkel egyelőre nem számoló – tervet mutatott be Vladimir Putin elnöknek, amit a Trans-Eurasian Belt Development (TEPR) névre kereszteltek. „A projekt nagyon drága, de rengeteg problémát megoldana az országban” – mondta Fortov a The Siberian Times-nak.

A világ jelenlegi leghosszabb, egybefüggő útja az Ausztráliában található Highway 1, amely közel 14.500 kilométerével az egész ország körül fut. Oroszország leghosszabb útja pedig a 11 ezer kilométeres transzszibériai sztráda.

A projekt mögötti csapat szerint a megvalósítás több trillió dollár lenne, de állítják, hogy a gazdasági előnyök messze felülmúlják majd a költségeket, és ezt egyenesen egy államok, sőt, civilizációk közötti projektnek tartják. Bár egyelőre kérdéses, hogy a pénzszűkében lévő Oroszország hogyan tudná ezt finanszírozni.

forrás: turizmusonline.hu

Kapcsolat