Több mint 100 évvel öregebb lehet Róma

16
Apr

Alapításának 2767. évfordulóját ünnepli április 21-én Róma városa, amely a legújabb régészeti leletek szerint akár több mint száz évvel idősebb lehet az eddig véltnél.


A Forum Romanum egyik szegletében folytatott ásatásokon előkerült leletek átírhatják Róma alapításának dátumát – adta hírül az Il Messaggero római napilap. Az újságnak nyilatkozó Patrizia Forlini régész elmondta, hogy egy nagyméretű tufatömbökből álló fal maradványait, cseréptöredékeket és megkövült gabonaszemeket találtak a városalapító Romulus temetkezési helyeként ismert Lapis Niger (fekete kő) közelében. A fal a Capitolium domb tövében emelkedett és a Tiberis folyóba torkolló Spina patak gátja volt.

A régész szerint a leletek a Krisztus előtti 9. századtól a Krisztus előtti 8. század elejéig tartó időszakra datálhatók, de az sem kizárt, hogy még ennél is korábbiak lehetnek. Ez növelheti az Örök Városnak a római legendák által sugallt életkorát. Ezek szerint ugyanis az ikerpár Romulus és Remus a Kr. e. 753-ban alapította Rómát a későbbi Forum Romanum területén levő Palatinus és Capitolium dombokon.

Természetesen Rómát sem egy nap alatt alapították. A Kr. e. 8. század közepére tett városalapítás legendája nem mond ellent annak, hogy már ezt megelőzően is letelepedett csoportok éltek a későbbi Rómának ugyanebben a térségében – hangoztatta Patrizia Forlini.

Az április 21-i születésnapot Róma városa az idén is megünnepli a Circus Maximustól a Capitolium dombján és a Forumon Romanumon át a Colosseumig haladó születésnapi felvonulással, amelyen több ezer császár, szenátor, legionárius, gladiátor, Vesta-szűz és rabszolga vonul fel korhű ókori viseletben.

Kapcsolat