Tömegek látogattak el Auschwitzba

17
Mar

Látogatói rekordot könyvelhetett el az auschwitzi emlékhely. Tavaly több mint 1,4 millióan keresték fel az egykori náci megsemmisítő tábort.

"Auschwitz az egyik legjelentősebb európai emlékhellyé vált" - fogalmazott  Piotr Cywinski, a múzeum igazgatója. Közlése szerint különösen sok egyesült államokbeli és kanadai látogatót fogadtak, de sokan keresték fel az emlékhelyet Németországból, Nagy-Britanniából és Izraelből is.

A júniusi, lengyel-ukrán rendezésű futball-Európa-bajnokság is hozzájárult a látogatók számának emelkedéséhez: felkeresték az auschwitzi múzeumot például a német, az angol és az olasz válogatott tagjai is.

Tavaly a lengyelországi múzeum vezetése a bejáratnál tapasztalt tolongások miatt kénytelen volt korlátozni az egyéni látogatók bejutását. Emelkedett a csoportos látogatások aránya, az érdeklődők 20 nyelven ismerkedhetnek meg az egykori láger történetével.

A második világháború alatt a nácik több mint egymillió embert öltek meg Auschwitz-Birkenauban. Az áldozatok jelentős része lengyelországi zsidó volt, de Európa németek által megszállt országainak lakói közül is sokan, köztük magyarok haltak meg a koncentrációs táborban.

Forrás: Hír24

Kapcsolat