Tovább gazdagodott a pécsi Zsolnay-gyűjtemény

13
Sep

Még teljesebb a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed Gyugyi Gyűjteménye. A Zsolnay gyár aranykorát megjelenítő gyűjtemény közel 40 millió forint értékű új műtárgykinccsel gyarapodott, köztük Klein Ármin és Zsolnay Júlia munkájával is.

A Sikorski-villában található gyűjtemény eddig is a gyár történetének széles keresztmetszetét mutatta be. A negyven éves történet emlékeit Gyugyi Miklós gyűjteményének 600 műtárgyán keresztül ismerhetjük meg, amelyek visszarepítenek a gyártás három nagy korszakába: a historizmus, a millennium és a szecesszió korába. A kiállítás 2010-ben nyílt meg jelenlegi helyén, és azóta már 140 ezren látták.

A gyűjtemény most kiemelkedő jelentőségű ritkaságokkal gyarapodott, többek között Klein Ármni desszertes tányér „angol figurkákkal" című sorozatának újabb darabjával. A „Leány kosárral" elnevezésű elem helyére kerülésével most már csak egyetlen darab hiányzik a 12 tagból álló kollekcióból. Méltó helyre kerültek még a gyár más neves iparművészeinek alkotásai is: Apáti Abt Sándor újító alkotásai a 19. és 20 század fordulójárók, Sikorski Tádé arab sorozatának elemei és Zsolnay Júlia valamint Kapás Nagy Mihály alkotásai is.

A Zsolnay Aranykora – Gyugyi László gyűjteménye című tárlat az Zsolnay Kulturális Negyed egyik legfontosabb kiállítása, a gyűjteményt létrehozó dr. Gyugyi László a közelmúltban díszpolgári címet kapott. Mint elmondta, a célja az volt, hogy egy nemzetközi szinten is egyedülálló gyűjteménnyel emlékezzen a Zsolnay gyár kiemelkedő alkotásaira.

Kapcsolat