Újra: őszi kalandozás a múzeumokban

13
Sep

Idén szeptember 29. és november 9. között a kilencedik őszi múzeumos hónappal búcsúztathatjuk a nyári pezsgő fesztiválszezont. Múzeumok, kiállítótermek és más jellegű, de nem kevésbé kreatív intézmények összesen 8 tematika szerint sorakoztatják fel programjaikat. A témák között lesznek idén újdonsültként belépő Utazó Múzeumok, Múzeumi Őszbúcsúztató – közkívánatra, Tanárok Éjszakája, sőt, a tavalyi kedvencekről sem kell majd lemondani. „Töltődj fel múzeummal!" lesz a Múzeumok Őszi Fesztiváljának a 2014-es mottója, melyet közel 170 múzeum szervezésében szeptember végétől egész októberben és november elején is élvezhetünk nagyszerű programok, szórakoztató előadások képében.


Ahogy 2013-ban is, a Múzeumok Őszi Fesztiválja két nagyszerű rendezvényt is befogad, mégpedig a pedagógusoknak szóló kiemelt programot „A lámpás én vagyok" címmel, illetve az Angliából 2009-től a fesztivál programjába épült színes-könnyed Nagy Rajzolást.  
 
A tárgyak belsejét és lelkét is megismerhetjük a „Tárgydoktor rendel!" témában összegyűjtött programokon. Lényegében a restaurátorok műhelytitkait, otthoni tárgymentést mutatják meg a hivatásos tárgydoktorok a foglalkozásokon.
 
16+ korosztálynak szánt programok is lesznek, mégpedig olyan ínyencségekkel, mint fegyverbemutató vagy diák-vadász találkozó, szó lesz a vámpírizmusról és Indiana Jones nyomába is eredhetünk.
 

 Házhoz mennek az Utazó Múzeumok. Vagy legalábbis a közeli utcákra, terekre, vagy éppen az óvodába, vagy az iskolába. Útra kel a Balaton Múzeum, a pesti oldal kortárs kiállítótere, a Ludwig, lesz rendhagyó természetismereti óra, sőt a Déri Múzeum "hátizsákkal" költözik a tantermekbe.

Találkozhatunk elzárt, titkos múzeumi részlegekkel, vagyis Pincétől a Padlásig megnyitnak eddig tilos tereket.
 
Felfedezhetjük kulturális tereinket másként, például kerékpárral, gyalogosan, az utcáról olyan épületekbe betérve, melyekről nem is sejtettük, hogy milyen kincseket rejtenek.
 
Egy igazi kulturális csalamádé a Múzeumi Őszbúcsúztató, melyben áramot termelhetünk szobabiciklin, megismerhetjük a váci múmiák titkát, élőszobor kiállításon vehetünk részt, sőt még igazi Márton-napi ínyencségekbe és szokásokba is belekóstolhatunk.

Kapcsolat