Városnéző óriáskerék Budapest szívében

10
Jun

Városnéző óriáskerék várja a panorámára éhes látogatókat a budapesti Erzsébet téren. A 65 méter magas látványosság június 7-től fogadja az érdeklődőket és hat hétig működik a főváros szívében, majd átköltözik a Sziget Fesztiválra.

Hasonló vároznéző alkalmatosság számos világvárosban működik már, és mindenütt nagy népszerűségnek örvendenek. Az itthon most felállított kerék is megjárt már több nagyvárost Párizstól, Brüsszelen át Milánóig. Az építmény a hasonló, ideiglenesen telepíthető eszközök közül a legnagyobb hozzáférhető eszköz egész Európában; 65 méter magas, összesen 41 darab, 8 fős, légkondicionált, zárt kabinnal és egy 4 fős VIP kabinnal működik. Maximális kapacitása 332 fő és a menetidő minimum 10 perc. A rendkívül látványos óriáskerék alkotóelemeit 24 konténerben szállították a helyszínre és egy 160 tonnás daru segítségével 20 ember építette fel hat nap alatt. Működése - elektromágneses rendszerének köszönhetően - tökéletesen zajmentes.

A kerék és üzemeltetője természetesen minden EU-s és hazai előírásnak megfelelő vizsgával és dokumentációval rendelkezik, működése tökéletesen biztonságos. A kerék építésekor is különös figyelmet fordítottak az építők az Erzsébet tér állagának megóvására és a Főkerttel kötött megállapodás keretében, a bontás után a területet az átvételkori állagának megfelelően adják majd át.

A felnőtteknek egy menet 2400 forintba kerül majd, míg a 140 centiméternél alacsonyabb gyermekek 1500 forintért ülhetnek fel a kerékre. Jó hír az V. kerületieknek, hogy minden 20 év alatti kerületi lakos egy kísérővel, egy alkalommal ingyenesen veheti igénybe a szolgáltatást az önkormányzat jóvoltából.

Forrás: HVG

Kapcsolat