Zágrábban állították ki Caravaggio Emmausi vacsora című festményét

04
Jun

Horvátországban még sosem állítottak ki olyan drága festményt, mint Caravaggio Emmausi vacsorája, amely szerdától három hónapon át a zágrábi Iparművészeti Múzeumban tekinthető meg.

Az 1606-ban festett remekművet 60 millió euróra (17,5 milliárd forint) biztosították. A festményt egy faládába zárva erős rendőri kíséret mellett teherautón szállították át Olaszországból, a világhírű Pinacoteca di Brera milánói képtárból a horvát fővárosba. Az alkotást a Muzej za umjetnost i obrt (MUO) barokk termében állították ki, a milánói képtár rendkívül magas követelményeinek megfelelően. Caravaggio Emmausi vacsorájának zágrábi kiállítása egyfajta ajándék: így köszönti jelképesen Olaszország az Európai Unióba július elsején belépő Horvátországot.

"Egy ilyen eseményről eddig csak álmodni mertünk, ez egyenértékű azzal, mintha Franciaország a Mona Lisát adná kölcsön" - mondta Miroslav Gasparovic, a zágrábi múzeum igazgatója a 'Caravaggióval Európába' elnevezésű tárlat honlapja szerint. A kiállítás kísérőrendezvényeként korabeli divatbemutatókat, barokk kori koncerteket és szakmai előadásokat is terveznek Zágrábban. Az Emmausi vacsorát a nagyközönség június 5-től augusztus 31-ig tekintheti meg Zágrábban. A múzeum a nyári időszakban keddtől szombatig 11 és 20 óra között, vasárnap 10-től 14 óráig látogatható.

Forrás: MTI

Kapcsolat