Zöld erdőben jártam...

06
Apr

A hagyományos matyó, palóc vagy a szeri húsvét mellett olyan rendhagyó programokon vehetünk részt, mint pompás polgári pompa Gödöllőn, a minden szempontból kuriózumnak számító szatmári cinkesütés. Az ország minden területén izgalmas fesztiválok lesznek, mint a tojáskeresés, kézművesek, állatsimogató, színes boros és gasztronómiai felhozatal, koncertek és népszokások elevenednek meg. Útra kelhetünk így akár már nagypénteken, hogy több rendezvényen is részt vehessünk!


Budapest – Hagyományok seregszemléje

A húsvéti hosszúhétvége a népművészet legjelesebb képviselői költöznek a budai várba. A Budavári Húsvéti sokadalomban a kicsiket Paprika Jancsi csúzlizdája, kosaras körhinta, nyereményjátékok és kézműves foglalkozások várják, aki pedig elfáradt az megpihenhet, és közben jót szórakozhat a komédiások, bábosok műsorain. A felnőtteknek színvonalas világ- és népzenei koncertekkel kedveskednek, a fellépők között olyan kiváló művészeket találunk, mint Sebestyén Márta, Szalóki Ági, vagy a Rackajam.

Polgári pompa és kultúra Gödöllőn

A Gödöllői Királyi Kastélyban Ibolya-napja alkalmából igazi királyi mulatságot rendeznek. A gyerekek kalandtúrával barangolhatják be a rezidencia parkját, lesznek kiállítások, kézműves bemutatók is. Húsvét hétfőn pedig maga Erzsébet királyné látogat majd vissza a kastélyba és ünnepi fogadást tart a Díszteremben.

Ha igazán érezni akarjuk a békebeli idők hangulatát, válasszuk a lejutáshoz a húsvét hétfői Sissy vonatot. A nosztalgia szerelvényre a nyugati Pályaudvarnál, a Királyi Várón keresztül szállhatunk fel, a személyzet pedig az egész utazás alatt korhű ruhába öltözve gondoskodik a kényelmünkről és a szórakozásukról.

A Lázár Lovasparkban akkor is izgalmas programokkal várnak minket húsvét hétfőn, ha nem a nosztalgia-járattal érkezünk. Lesz pónilovaglás, tojásfestés, gyerekkoncert és gasztronómiai bemutató is – mindez gyönyörű környezetben, a Domony-völgyben.

Népszokások Szentendrén

 A skanzeni húsvét már-már fogalom, ha Szentendréről van szó. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum minden tájegysége más és más programmal készül a feltámadás ünnepére. De nem csak a húsvét fog megelevenedni a múzeumfaluban – a Szent György naphoz kapcsolódó hagyományokat is megismerhetjük. A népi kultúrában a tavasz kezdetét jelző nap alkalmából megnézhetjük, hogyan hajtják zöld ággal a legelőre az állatokat, részt vehetünk a rontó varázslatok elűzésében, és kincset is kereshetünk egy térkép segítségével.

ÉSZAK ALFÖLD

Cinkesütés Szatmárban

 Nem kell tőle megijedni a Szatmári Cinkesütő Versenyen – egyetlen madárnak sem esik majd baja.

A cinke egy jellegzetes szatmári étel, liszt és krumpli felhasználásával készül, sütőben sütve. A cinkefőző versenyen települések csapatai mérik össze a tudásukat. Erre az alkalomra a sátrakban hagyományos népi konyhát rendeznek be, és a versenyzők cinkét, valamit a településükre jellemző népi ételeket készítenek. Csak annyit súgunk: szatmári szilva…, a feldolgozás különböző módjait pedig mindenki válassza ízlése szerint.

TISZA-TÓ

Természet és hagyomány a Tisza-tónál

A Nagykörűi tájház az ünnep alkalmából feleleveníti a környék népszokásait, a régmúlt hagyományait. Megtanulhatjuk, hogyan készül a kemencés kalács, hogyan díszíthetünk tojást hagyományos eszközökkel és mi került az ünnepi asztalra dédanyáink korában. A nap este muzsikaszóval és táncházzal zárul, ami után jól esik a pihenés a csöndes, jó levegőjű környéken kicsiknek és nagyoknak.

 Vasárnap és hétfőn a Tisza Tavi Ökocentrumban kalandozhatunk. Az egyébként is élménykeben gazdag szabadidőpark az ünnepre átalakul: csokitojás-keresés, állatsimogatók, locsolkodás, versenyek várják a családokat és a szívek mellett a gyomor sem marad üresen: alapos bemutatót kapunk a táj gasztronómiájából is.

DÉL-DUNÁNTÚL

Boros húsvét Bólyban

Húsvéthétfő délelőttjén a bólyi pincefalu mellett elterülő Kálvária dombon szabadtéri szentmisével kezdődik az ünnep, délután a hagyományokhoz híven a helyi és környékbeli pincegazdák nyitott ajtókkal és a táj jellegzetes boraival várják az érdeklődőket.

ÉSZAK-MAGYARORSZÁG

Matyóföldtől Palócföldig

A hagyományos Hollókői húsvétot talán már be sem kell mutatni. A festői szépségű falu apraja nagyja felölti a népviseletet, templomba vonul, locsolkodik, szabad tűzön süt-főz és kenyérlángost készít. Palócföldről Matyóföldre kalandozhatunk, ha hollókő után Mezőkövesdre látogatunk. Az egész napos állatismogatás, játszóházazás és tojásfestés után a Holdiviola együttes koncertjével zárul a hétvége.

KÖZÉP DUNÁNTÚL

Mór környéki mókák

Móron locsolóbál, szabadtéri sütögetés, borkóstolás és locsolkodás lesz – szinte minden borosgazda készül valamilyen megleptéssel. Ha a közelben járunk, érdemes Agárdra is ellátogatni – itt ünnepi sétahajózás vár bennünket a Velencei-tavon.

 BALATON

Húsvéti Vigalmak a Balatonnál

Gasztronómiai bemutató, állatsimogató és gyerekprogramok várnak bennünket a hévízi Húsvéti Vigalomban. Ételeket minden nap 12 órától kóstolhatunk, este pedig különböző koncerteken szórakozhatunk majd.

Zalakaroson a fürdőben idén is lesz nyúlkergetés, Gyenesdiáson babavásár és tojáskeresés, Kápolnapusztán pedig bivalyok közé érkezik a nyuszi és kincskereső játékra hívja a kisebbeket.

NYUGAT-DUNÁNTÚL

Nyuszi a Vasi Múzeumfaluba

Hagyományőrző húsvét lesz a Vasi Múzeumfaluban is. A népviseletbe öltözött vendéglátók ételkóstolóval, népi játékok tanításával, tánccal, zenével kedveskednek a betérőknek.

DÉL-ALFÖLD

Szeri húsvét

Rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn életre kel Ópusztaszeren a skanzen. Korhű ruhákba öltözött menyecskék, legények elevenítik meg az ünnepi szokásokat. Ételszentelés, tojásfestés, régimódi locsolás, muzsikaszó, meglepetések és nyeremények, várják mindazokat, akik a természethez közel szeretnék ünnepelni a feltámadást.

Kapcsolat