Zorba, a görög és Indul a bakterház Szegeden

21
Jul

Komédia, balett, musical és szimfonikus koncert is része a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorának. A fesztivál 55 évvel ezelőtt indult újra, miután a II. világháború félbeszakította a sorozatot. A Dóm téri színpad és az előadások is átalakulnak az évfordulóra.Harangozó Gyula rendezésében a Zorba, a görög című darabbal indult a 82. Szegedi Szabadtéri Játékok programja. Az előadás egyik különlegessége a Győri Balett és a Szeged Táncegyüttes együttműködése volt: a rendező szerint a néptáncosok megjelenése tovább hangsúlyozta a darabban megjelenő görög, népzenei motívumokat.

 A különleges sorozat A Csárdáskirálynő című operettel folytatódik, amely Kerényi Miklós Gábor rendezésében kerül színpadra, és igazi, a Dóm térre tervezett szereposztással játsszák majd. Megújul a tavaly nagy sikert aratott Elfújta a szél is, amely számos meglepetést is tartogat, például új szereplők is megjelennek a darabban.

Az idei játékok érdekessége, hogy a színpad 180 fokkal elfordul. Erre a Fogadalmi templom felújítása miatt van szükség – de szerencsére a különös elhelyezkedés színpadtechnikai fejlesztésekkel is jár: a színészek és a technikai kiszolgáló személyzet is új, jobban megközelíthető és rendezettebb helyre kerül – ettől pedig a háttérmunkák is gördülékenyebben zajlanak.

Az Újszegedi Színpad is valódi csemegéket ígér. A Szegedi Nemzeti Színház A Svejk, a derék elsőháborús katona című darabbal készül, a Kecskeméti Katona József Színház pedig Ray Cooney Páratlan párosával érkezik, amelyben Szerednyey Bélát, Danyi Juditot és Magyar Évát is láthatjuk. Az egész család felhőtlenül szórakozhat majd Bendegúz és a Ténsasszony kalandjain – Az Indul a bakterház című előadás Székesfehérvárról, Bagó Bertalan rendezésében érkezik.

Lesz még Mamma Mia! Szegedixiland koncert és Ajándék koncert is a Szegedi Szimfonikus Zenekar előadásában – egészen augusztus 23-áig válogathatunk a széles műsorkínálatból.

Kapcsolat